Élet-Stílus

Marion Jones mégsem doppingolt

Nem várt fordulatot vett Marion Jones sztáratléta doppingügye: a sydneyi olimpia háromszoros aranyérmesének B próbája negatív lett, így nem vár rá eltiltás!

“Extázisban vagyok! Mindig is hangoztattam, hogy nem élek tiltott teljesítmény-fokozó szerekkel” – mondta Jones, akinek az első, június 23-án elvégzett tesztje pozitív lett, miután szervezetében állóképesség-javító eritropoetint (EPO) találtak.

Jones edzője, Steve Riddick korábban úgy nyilatkozott, az életére megesküszik, hogy tanítványa nem szed EPO-t, ennek ugyanis állítása szerint a sprinterek esetében nincs semmi értelme.

Az ebben az idényben 100 méteren a világ hat legjobb idejéből hármat elérő kiválóság jogi képviselője, Howard Jacobs szerint az eset tökéletesen illusztrálja, miért nem szabad nyilvánosságra hozni az A próbák eredményeit.

“Marion Jonest az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége (USADA) tájékoztatta arról, hogy felmentették a doppingvádak alól. Az az igazság, hogy nem is azon voltunk meglepődve, miszerint a B próba negatív lett, hanem azon, hogy az első teszt eredménye lett pozitív. Miért jó az, hogy közzéteszik, kinek pozitív az A próbája? Ráadásul felfüggesztik a versenyzői engedélyét, most pedig egyértelműen kiderült, ártatlan” – fogalmazott Jacobs.

Az ügyben Jonest és barátait leszámítva senki nem várt ilyen fordulatot. A sztáratléta egyébként már több éve a doppingolás árnyékában versenyez, noha egyszer sem akadt fenn a vizsgálatokon. Edzője, Trevor Graham több olyan sportolóval dolgozott együtt – például a 100 méteren olimpiai és világbajnok Justin Gatlinnal -, akiket doppingoláson értek, míg a kaliforniai BALCO-laboratórium vezetője, a börtönbüntetésre ítélt Victor Conte többször nyilatkozta: maga látta el tiltott szerekkel Jonest. Ráadásul a klasszis gyermekének édesapját, a sprinter Tim Montgomeryt, illetve korábbi férjét, a súlylökő C.J. Huntert egyaránt doppingolás miatt eltiltották.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik