Élet-Stílus

Új elnöke lesz a Fradinak

Szeptember 27-én új időszámítás kezdődik a Ferencvárosnál: az erre a napra kiírt tisztújító küldöttgyűlésen új elnökséget és új elnököt választanak, Ináncsy Miklós távozik a posztjáról.

A klub jelenlegi elnöksége a sorozatos lemondások okán mára négytagúra csökkent, legutóbb, szerdán az atlétikai szakosztályt képviselő Fejős Mihály adta fel a posztját. A Ferencváros elnökét még mindig Ináncsy Miklósnak hívják, a sokak által támadott sportvezető azonban a Nemzeti Sport csütörtöki számában jelezte: már nem sokáig irányítja a zöld-fehér egyesületet. “A szeptemberi közgyűlés új elnökséget választ, és én akkor már nem leszek a jelenlegi pozícióban. Önként távozom majd, és addigra, remélem, megoldódik a pénzügyi válság” – nyilatkozta Ináncsy, aki a szlovák mágnás, Ivan Kmotríkkal folytatott tárgyalásával kapcsolatban úgy fogalmazott, egy hét múlva eldől, hogy sikerül-e megegyezni az Artmedia tulajdonosával.

Az első menet a Fradié

A Ferencváros kedden első fokon pert nyert az Magyar Labdarúgó-szövetséggel szemben, a Fővárosi Bíróság megsemmisítette a klublicencet megtagadó MLSZ-határozatot, a szövetség azonban, ahogy az várható volt, nem hagyja annyiban a dolgot, fellebbez. A IX. kerületi egyesület közleményében fejtette ki az álláspontját az üggyel kapcsolatban. “Amennyiben a magyar labdarúgást valamilyen hátrány érné a nemzetközi futballszervek részéről, azért FTC lenne a felelős, mert rendes bíróságon kereste az igazát, hangsúlyozta a szeptember 5-i bírósági döntés után Helmeczy László MLSZ alelnök több médiumban. Ezt a vádat az FTC visszautasítja.”

A Ferencváros szerint a bíróság azért döntött úgy, hogy megsemmisíti az MLSZ elnökségének, illetve az MLSZ elnökség intézkedései nyomán létrejött új licenc-testületnek a határozatát, mert az MLSZ elnökségének nem volt hatásköre licencügyben dönteni. “Ebben az ügyben – az UEFA által elfogadott licencszabályzat alapján – csak az első fokú Licenc Bizottságnak, illetve a Fellebbviteli Licencadó Testületnek van joga dönteni”.

“Az MLSZ így figyelmen kívül hagyta az UEFA által elfogadott licencszabályzat rendelkezéseit. A bíróság döntésének jogerőre emelkedése esetén a Fellebbviteli Licencadó Testületnek az a döntés maradt érvényben, amely a Ferencváros labdarúgó-csapatának május 31-én jogerősen megadta a licencet” – fogalmaz a frissen kiadott közleményében a FTC Labdarúgó Zrt.

Az MLSZ az FIFA-ra hivatkozik

A másik fél, az MLSZ is közleményben tájékoztatta a közvéleményt. A szövetség úgy tartja az FTC a saját problémái megoldása helyett egy látvány-perben próbál időt nyerni. “A Magyar Labdarúgó-szövetség annak tudatában hozta meg intézkedéseit, hogy ismerte és beemelte alapszabályába a FIFA és az UEFA ilyen irányú rendelkezéseit. Ezek értelmében a legfontosabb szabály az, hogy a szövetség tagjai mindaddig nem fordulhatnak polgári bírósághoz, ameddig problémáikat nem rendezik a sporttörvényben is megjelenített független sportbíróság előtt. Az MLSZ minderre többször felhívta a Ferencváros vezetőinek figyelmét, és ezúton is aggályát fejezi ki a polgári per kapcsán.” A szövetség természetesen megfellebbezi első fokú bíróság döntését, de – mint az a közleményben található – ez nem befolyásolja azt az eljárást, amelyet a fenti ügyben a Fegyelmi Bizottság kénytelen lefolytatni az FTC-vel szemben.

Az MLSZ-FTC “csata” itt még nem ér véget. A klub furcsának tartja (és tényleg az), hogy az augusztus 19-i Szolnok-FTC, az augusztus 26-i FTC-Makó és a szeptember 3-i Vecsés-FTC mérkőzéseken tanúsított szurkolói magatartás miatt csak most, az első fokú pernyerést követően kapott idézést a szövetségtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik