Élet-Stílus

Egy kisebb hiba miatt péntekre halasztották az Atlantis startját

Elektronikus hiba miatt péntekre halasztotta az Atlantis amerikai űrrepülőgép felbocsátását az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az újabb halasztást az indokolja, hogy az űrsikló energiatermelő három üzemanyagcellája egyikének hűtőpumpája hibaüzeneteket küld, és a mérnököknek egyelőre nem sikerült megoldást találniuk erre a technikai problémára. A NASA előírásai szerint mindhárom üzemanyagcellának hibátlanul kell működnie a felbocsátás engedélyezéséhez, ha pedig a világűrben történne meghibásodás, az űrsiklónak azonnal vissza kellene térnie a Földre.

Ha a technikai feltételek és az időjárási körülmények megengedik, az Atlantist közép-európai idő szerint pénteken 17 óra 40 perckor indítják el a floridai Cape Canaveralból. Szeptemberben ez az utolsó lehetőség arra, hogy az amerikai űrsikló útnak induljon, ugyanis pénteken bezárul az indítási ablak. Ezt követően legközelebb csak október végén, 26-án és 27-én lesz lehetőség arra, hogy az Atlantis a világűrbe induljon.

Az Atlantisnak már augusztus 27-én a magasba kellett volna emelkednie, de az indítás előtt két nappal villám csapott a kilövőállásba, majd később a térséget fenyegető Ernesto trópusi szélvihar miatt kellett lemondani a startról. Az Atlantison ezúttal öt férfi és egy nő utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A Brent Jett parancsnok vezette legénység egyik tagja kanadai.

Az Atlantis indítása lesz a harmadik űrsiklóstart azóta, hogy a Columbia amerikai űrrepülőgép 2003. február 1-jén visszatérés közben felrobbant hét asztronauta tragikus halálát okozva. Azóta kétszer látogatta meg űrsikló az űrállomást. Tavaly nyáron és az idén nyáron mindkétszer a Discovery kötött ki az ISS-en. Az Atlantis útja lesz azonban a Columbia katasztrófája óta az első olyan küldetés, amelyet már ismét az űrállomás bővítésének, továbbépítésének szentelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik