Élet-Stílus

Megtalálták az etruszkok vallási központját?

Bár az etruszkok eredetéről, nyelvéről és kultúrájáról szinte félévente kerül napvilágra egy-egy új elmélet, az jóval ritkább, hogy a régészek rábukkanjanak igen jelentős tárgyi leletre is a homályba vesző néphez kapcsolódóan. Márpedig egy közelmúltbeli bejelentés szerint az etruszkok vallási és politikai központját, az úgynevezet Fanum Voltumnae-t találta meg egy olasz kutatócsoport.

Keveset tudunk róluk, éppen ezért igen sok a találgatás: honnan jöttek, miféle népség, és vajon fejlett kultúrájuk milyen alapokra épülhetett? Az etruszkok máig a régészek és a történészek legtalányosabb népcsoportja, nem véletlen, hogy ha valami kézzel fogható bizonyíték kerül elő a föld alól, akkor annak igen nagy hírértéke van. A Corriere della Sera című olasz napilap pedig a közelmúltban éppen ilyeniről számolt be.

Hat év aprómunka

A Rómától északra, közel száz kilométerre fekvő Orvieto városka mellett végzett ásatások során a régészek helyesen feltételezték, hogy etruszk leletekre bukkanhatnak. A terület jelenleg egyházi tulajdonban van, így a folytatáshoz először el kell nyerni az egyház támogatását. A hírügynökségi beszámolók szerint az archeológusok egy része a helyet az „etruszk Vatikánnak” nevezi, ezért joggal reménykednek abban, hogy a katolikus egyház kellő megértéssel fogadja majd kérést.

A Macerata-i Egyetem régészei Simonetta Stopponi vezetésével kezdték el az ásatások megtervezését immár több mint hat éve. Az aprómunka azonban úgy tűnik, meghozta eredményét: Stopponi biztos benne, hogy felbecsülhetetlen értékű helyre bukkantak Orvieto közelében. Feltételezéseiket megerősítik a szent helyek, templomok és a hozzá kapcsolódó létesítmények méretei, amelyekhez hasonlót eddig nem találtak az etruszkokhoz köthetően.

A méreteken kívül persze a leletek is igencsak árulkodóak: sírok, feliratozott vázák és két jelentős útszakasz, amelyet bazaltkőből építettek. A legjelentősebb bizonyítékoknak persze az etruszkok isteneinek ajánlott ajándékok számítanak, amelyek miatt végül is Stopponiék is bizonyosak abban, hogy az ókori nép vallási és politikai központjára bukkantak.

Vallási és politikai központ

Az etruszkok szent helyéről, a Fanum Voltumnae-ről már Livius is említést tesz, ám eddig nem tudták beazonosítani a pontos helyét. Márpedig az etruszk kultúra megismerése szempontjából központi jelentősége van ezen hely megtalálásának: itt gyűltek össze ugyanis évente egyszer a 12 etruszk kisállam vezetői, hogy megvitassák közös dolgaikat, illetve hogy áldozzanak isteneiknek. A politikai és vallási központnak számító szent helyet egyébként Voltumnae-ről, az etruszkok egyik legfőbb istenéről nevezték el.

Voltumnae-re eredetileg mint a föld istenére tekintettek, később azonban az etruszk nép legfőbb oltalmazóját látták benne. Korántsem egy könnyen szerethető istenség volt: rettenetes cselekedetei voltak, a háború isteneként is tisztelték. A Fanum Voltumnae is nevét őrzi, mely annyit jelent: Voltumnae szent helye. A szent hely egyébként nem csak a politikai és vallási vezetők gyülekezőhelye volt. Ünnepek alkalmával jelentős vásári helynek is számított, ahova mindenfelől érkeztek kereskedők.

Egy etruszk termékenységi templom is felszínre került

Augusztus végén egy másik ásatáson szintén jelentős etruszk emlékekre bukkantak a régészek. Az ANSA olasz hírügynökség arról számolt be, hogy Viterbo közelében egy olyan etruszk templomot találtak, melyet a termékenység istenének szenteltek. A templom azért fontos az olasz kulturális örökségvédelmi hivatal munkatársa, Maurizio Sensi szerint, mivel az egyik legépebben fennmaradt etruszk emlékről lehet szó.

Gondot jelent azonban, hogy a kisvárosnak nincsen pénze az ásatások folytatására, így minden bizonnyal adománygyűjtő körútra kell indulni ahhoz, hogy felszínre kerülhessenek a templom részletei. Az archeológusok szerint mindenféleképpen ki kell ásni a templomot, éppen jó állapota miatt. „A templom gyakorlatilag teljesen érintetlen. A föld ráomolhatott, ám nem dőlt össze alatta, mindössze betemette. Emiatt maradt meg viszonylagos épségben a templom” – nyilatkozta Maurizio Sensi az olasz hírügynökségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik