Élet-Stílus

Hőhullám sújtja Dél-Európát

Hőhullám sújtja Portugáliát és Spanyolországot, az ausztriai Karintiában pedig megdőlt a szeptemberi melegrekord.

Portugália 18 körzetéből kilencben narancsszínűre emelték a készültségi fokozatot a szokatlanul nagy meleg miatt. A fővárosban, Lisszabonban a hőmérséklet elérte a 38 Celsius-fokot, de az országnak van olyan pontja, ahol 40 fok feletti meleg van.

A szomszédos Spanyolországban szintén negyven fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála. A déli és az északnyugati tájakon, valamint a Kanári-szigeteken is hőségriasztást adtak ki.

Az ausztriai Karintiában soha nem mértek még szeptemberben olyan magas hőmérsékletet, mint kedden. A 33,7 Celsius-fokos rekordot Villachban mérték. Az előző, 32 fokos csúcs még 1947-ből származott. Helyi hőmérsékleti rekord dőlt meg Linzben is, ahol 31,6 fokot mutatott a hőmérő a legmelegebb órában, és az egész tartományban 30 éve nem volt ilyen meleg az idő szeptember első hetében.

Az alpesi mércével mérve trópusi hőség az előrejelzések szerint még napokig kitart. Csak csütörtökön hozhatnak enyhe lehűlést a zivatarok, de a hőmérséklet jelentős visszaesésére nem számítanak a meteorológusok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik