Élet-Stílus

Győzelem Bosznia-Hercegovinában

A Norvégia elleni kínos kudarc után csoda számba megy, hogy a magyar labdarúgó-válogatott szerda este kétgólos győzelmet aratott a Bosznia-Hercegovina otthonában megvívott Eb-selejtezőn.

Gólok:

35. perc: Huszti huppant a földre a tizenhatoson belül. A megítélt büntetőt a sértett végezte el – a jobb alsó sarokba gurított, 0-1.

47. perc: Tóth Balázs adott be egy szögletet balról, a kaputól 10 méterre álló Gera melléről a bal alsó sarokba pattant a labda, 0-2.

49. perc: Kerkez hatalmas hibája után Dárdai egy az egyben vezethette a labdát a kapura, s 14 méterről a hálóba lőtt, 0-3.

63. perc: a Molnár kezezése miatt befújt tizenegyest Misismovic értékesítette: higgadtan lőtt a jobb alsó sarokba, 1-3.


Győzelem Bosznia-Hercegovinában 1

Győzelem Bosznia-Hercegovinában 2






Bozsik Péter szövetségi kapitány három helyen változtatott a Norvégia ellen leszerepelt csapatához képest a bosnyákok elleni Eb-selejtezőre: a védelemben Juhász Rolandot Vanczák Vilmos, a középpályán Horváth Andrást Tóth Balázs, míg elől Sowunmi Thomast Torghelle Sándor váltotta. A norvégok elleni találkozón egetverően nagyot bakizó Éger Lászlóhoz hasonlóan a gyengén védő Király Gábor is a kezdőcsapatban kapott helyet.

A bosnyákok kezdtek aktívabban

A nagy önbizalommal pályára lépő házigazda kezdett aktívabban, túlzás lenne arról beszélni, hogy a bosnyákok nyomás alatt tartották a kapunkat, a labda ugyan a magyar térfélen pattogott többet, Király Gábornak azonban nem akadt dolga – szerencsére. A magyar labdarúgó-válogatott idegesen, sokat szabálytalankodva futballozott a találkozó elején, tíz-tizenöt perc kellett mire Gera Zoltánék rájöttek, nem verhetetlen ez a bosnyák válogatott. Különösen hátul tűnt sebezhetőnek a hazai csapat, nagyobb odafigyeléssel Torghelle Sándor, illetve kis szerencsével Huszti Szabolcs is betalálhatott volna.

Vendéggól, hazai kiállítás

A 18. percben Torghelle Király kidobása után bevezette a labdát a bosnyák tizenhatosra, már csak a kapussal állt szemben, lövés helyett azonban középre adott, feleslegesen, mivel középen csak hazai játékos tartózkodott. A félidő derekán Huszti szánta el magát lövésre: a Hannover légiósa 25 méterről, ballal, a felső lécet találta telibe. Tíz perccel később viszont már nem hibázott. A 35. percben jártunk, amikor Emir Spahic összeakaszkodott Husztival a tizenhatoson belül. A ciprusi Kosztasz Kapitanisz a sípjába fújt: a bíró a vétkesnek sárga lapot, nekünk meg – némi jóindulattal – tizenegyest adott. Huszti magabiztos ítéletvégrehajtónak bizonyult, a balra dőlő kapus mellett a jobb alsó sarokba gurított. Kisvártatva újra Spahic volt a főszereplő, a bosnyák védő a bírót kritizálta, amiért megkapta második sárga lapját és a pirosat.


Két gyors gól a szünet után


A válogatottunk élt a felkínált lehetőséggel, és a szünet után újabb gólokat szerzett. A 47. percben Gera növelte az előnyt, miután a melléről a bal alsó sarokba pattant a labda. A második góltól teljesen megzavarodtak a hazaiak, főleg Dusan Kerkez, aki utolsó emberként hatalmasat hibázott – Dárdai köszönte szépen, és csapatkapitányhoz méltón zárta az akciót: higgadtan passzolt a kapu bal oldalába. A házigazda háromgólos hátrányban, tíz emberrel futballozva sem adta fel a harcot, a pontszerzésre már nem volt esélye, Zvjezdan Misismovic révén azonban a becsületgólt azért megszerezte. A mieinknek is akadtak helyzeteik: Huszti ziccerben hibázott, míg Torghelle a kapufát találta el. A magyar csapat azonban így is nyert (jó leírni, megérdemelten!) Boszniában, és a rossz rajt ellenére továbbra is reménykedhet a továbbjutásban.


Eb-selejtezőmérkőzés:

Bosznia-Hercegovina-Magyarország 1-3 (0-1)
Zenica, Polje Stadion, vezette: Kapitanisz (ciprusi)
Gólszerzők: Misismovic (63., 11-esből), ill. Huszti (35., 11-esből), Gera (47.), Dárdai (49.)
Kiállítva: Spahic (38.)
Bosznia-Hercegovina: Hasagic – Kerkez, Spahic, Papac, Music (Muslimovic, 46.) – Bolic, Bajramovic, Bartolovic (Trivunovic, 64.), Misismovic – Hrgovic (Beslija, 73.), Barbarez. Szövetségi kapitány: Blaz Sliskovic.
Magyarország: Király – Fehér Cs. (Kiss Z., 83.), Éger, Vanczák, Lőw (Juhász R., 65.)- Tóth B., Dárdai, Molnár B., Huszti – Gera, Torghelle (Kabát, 92.). Szövetségi kapitány: Bozsik Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik