Élet-Stílus

5 millióan tesztelik a Windows Vistát

A Microsoft a most kibocsátott RC1-es Windows Vista-változatot széles körű felhasználói és partneri tesztelés céljára is elérhetővé teszi.

A redmondi vállalat szerint a most megjelent RC1-es verzió fontos lépés a Windows Vista végleges változatának megjelenése felé. A sajtónak kiadott hírben a Microsoft megerősíti, hogy a vállalati célú Vista megjelenését továbbra is novemberre tervezik, míg az egyéni felhasználók 2007. januárban juthatnak hozza az új operációs rendszerhez.

A Microsoft még szeptember 1-jén, először a technikai felhasználók egy kis csoportja számára tette elérhetővé a Windows Vista RC1 változatát, a Vista Customer Preview Program (CPP) résztvevői számára pedig még a héten tervezi elérhetővé tenni a kódot. A cég egyébként most újabb tesztelők belépést is lehetővé teszi, s összességében több mint 5 millió ember számára szeretné elérhetővé tenni a Windows Vista RC 1-et világszerte.

CPP a Windows Vista RC1-re is

A vállalt kiterjeszti az elmúlt negyedévben a Windows Vista második bétaverziójának kiadásával indult Windows Vista Customer Preview Programot (Felhasználói Előzetes Program). A CPP lehetővé teszi a Windows Vista RC1-hez hozzá nem férő fejlesztők és IT-szakértők számára, hogy más csatornákon keresztül megkapják a kódot, és hozzálássanak a teszteléshez. A CPP jelenlegi résztvevői e hét elején kapták meg az RC1 kódját, az új résztvevők pedig a rá következő néhány napban csatlakozhatnak a programhoz.

Redmondban arra számítanak, hogy segítségükkel kiszűrhetik az utolsó jelentős hibákat, amelyek az operációs rendszer telepítési és működési sebességének növelése mellett az egyetlen megmaradt feladat.

Vista: hivatalos árak

A szoftvercég saját weboldalán tette közzé az immár véglegesnek mondható árakat, amelyek korábban emberi mulasztás miatt kerültek nyilvánosságra. A hivatalos adatok szerencsére alátámasztják a korábbi híreket, vagyis tűrhető áron juthatunk majd hozzá a Windows XP utódához – januárban, miután novemberben kielégítették a nagyvállalatok igényeit.

Az árak között elég nagy a különbség attól függően, hogy már meglévő verzióról (Windows XP) lépnek tovább a Vistára, vagy teljesen új felhasználóként szeretnének hozzájutni a Vistához. Az áttérőknek 99–259 dollár (22–55 ezer forint) közötti kiadással kell számolniuk, attól függően, hogy melyiket választják az öt különböző változat közül.

Azok, akik most vásárolják első Windowsukat, a Home Basic 199 dolláros (44 ezer forintos), a Home Premium 239 (52 ezer), a Professional utódaként érkező Business 299 (66 ezer), vagy a minden egyes változatot magában foglaló Ultimate pedig 399 dolláros (88 ezer forintos) árú verziója közül választhatnak majd.

A Microsoft várakozásai szerint az otthonokban a Home Premium változat lesz a legnépszerűbb, a vállalatok körében pedig a Business hódíthat – az Ultimate ugyan mindkettő funkcióit magában foglalja, ám ezt ára miatt valószínűleg kevesebben választják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik