Élet-Stílus

Szerdán kezdődik a Borfesztivál

Szerdán megnyílik a 15. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál központi rendezvénye, a Borkiállítás és Vásár a Budai Várban.

A fesztiválra napi karszalaggal lehet belépni, amit 2000 forintért lehet kapni a helyszínen. Tartalmaz egy hivatalos üveg kóstolópoharat, egy nyakba akasztható pohártartót és két darab kóstolójegyet. Kóstolójegy ára 80, illetve 800 forint, amelyeket a a helyszínen az információs pavilonoknál és a mozgóárusoknál lehet megvenni. A kóstolójegy a Borkiállítás és Vásár hivatalos fizetőeszköze. A Kiállítók standjainál kizárólag ennek ellenében lehet a borokat és ételeket megkóstolni, megvásárolni. Egy-egy kóstolóért több kóstolójegyet is kérhetnek a Kiállítók a bor vagy az étel értékétől függően. Az Országos Széchényi Könyvtár liftje a Borkiállítás és Vásár idején naponta 9-24 óráig üzemel. A szervezők a sofőrszolgálatot is ajánlják, amely segítségükkel a borozgatás után is haza lehet jutni autónkkal együtt. Este nyolc óráig pedig még a gyerekekre is vigyázna a gyermekmegörzőben.

A jubileumi borfesztiválon 15 ország 200 borászatának 3000 féle bora várja a látogatókat a Budai Várban 5 napon át. A fesztivál díszvendége Ausztrália, míg gasztronómiai főszereplője a pogácsa.
A Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A Borfesztivál szerves része a gasztronómia: grillsarok, halterasz, bogrács tanya, látványkonyha, helyben sült pogácsa, töki pompos lángos, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák és egyéb ínyencségek várják a Látogatókat.

Szerződéskötéssel nyit a fesztivál

A magyar borászatot valamennyi borvidék jeles képviselői – ismert és elismert borászai, borászatai – reprezentálják. A Borfesztivál hivatalos megnyitása előtt, szerdán 17 órakor a Magyar Bormarketing Kht. és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium együttműködési megállapodást köt.

A Borfesztivált 18 órakor Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter nyitja meg a Magyar Nemzeti Galéria előtti nagyszínpadon. A Magyar Nemzeti Galéria A-épületében a borfesztivál fotókiállítása várja a látogatókat. Este 20 órakor a Cotton Club Singers és a Hot Jazz Band ad koncertet. A fesztiválon fellép többek között a Ghymes Együttes, Benkó Dixieland Band, Orosz Zoltán Quartett, Four Fathers, Vivat Bacchus Énekegyüttes, Bartók Béla Férfikar.

Kié lesz a fesztivál bora?

Az érdeklődők idén is ellátogathatnak a VinAgora Tér sátorba, ahol szakemberek segítenek elsajátítani a borkostolás alapjait. Az öt nap alatt megkóstolt borok közül a résztvevők bírálatai alapján pedig eldől, melyik bor nyeri el a „Fesztivál Bora” címet.

Szombaton a szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére rendezik a szüreti felvonulást, amely évek óta több ezer embert megmozgat. A menetet a borrégiókból érkező néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai, valamint a Szarvasgomba Lovagrend képviselői alkotják. A Szentháromság tértől indulnak a Táncsics Mihály utcán a Bécsi kapu téren és a Kapisztrán téren keresztül vissza a Szentháromság térig.

A Skanzenben zajló kétnapos szüreti vigadalom hagyományos kísérő rendezvénye a Borfesztiválnak. Idén a múzeum tavasszal megnyíló Felföldi mezőváros tájegysége ad helyszínt a szüreti munkákat és a betakarítást ünneplő szokások bemutatásának. A vendég borászok a Tokaj-hegyaljai borrégióból érkeznek és kínálják boraikat. Mellettük kézművesek, néptánc együttesek, vásári komédiások és furfangos játékok szórakoztatják a résztvevőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik