Élet-Stílus

Megnyílt az ország legnagyobb könyváruháza

Irodalmi kávéház, olvasó terasz, antikvárium, borpult és könyv, könyv, könyv – hétfőn bemutatták a sajtónak az ország legnagyobb könyvesboltját.

Megnyitottak


Hétfőn az Alexandra Kiadó és Könyvkereskedés ügyvezető igazgatója, Matyi Dezső és Vámos Miklós író megnyitotta a könyváruházt. Az eseményen jelen voltak a legnagyobb magyar könyvkiadók igazgatói, írók, költők, valamint eljöttek azok a hírességek is, akiknek portréi óriásplakátokon díszítik a könyváruház belsejét – többek közt Koncz Zsuzsa, Alföldi Róbert, Geszti Péter.

A Nyugati téri Alexandra Könyváruház háromemeletes „nagytestvérében” a könyvválaszték egyedülálló, szinte minden kiadvány megtalálható, ami a könyvpiacon fellelhető. Emellett több újítást is kipróbálnak a Károly körúti boltban. A FigyelőNet tudósítóinak Matyi Dezső, a Pécsi Direkt Kft. tulajdonosa elmondta például, hogy a jövőben szeretnének minél több üzletben borpultot üzemeltetni. Már néhány kisebb üzletetükben lehet kapni minőségi bort Pécsett, de ezentúl a nagy könyváruházakban is kapható lesz, így az új könyvpalotában is. Az ország több mint tíz borvidékéről a legjobb borokat forgalmazzák majd a könyvpalotákban.

A másik újdonság, hogy az új könyvek, CD-k és DVD-k mellett egy kis antikváriumban is válogathatnak a könyvbarátok. Kiss Ferenc, az antikvárium vezetője jó forgalmat vár, mert, mint mondta, ha valakinek nincs pénze megvenni az egyre drágább könyveket, náluk olcsóbban is hozzájuthat ezekhez. Sőt, nyilván lesz itt olyan kiadvány is, amely máshol nem található.

A könyvpaloták ellenzői a “plázásodást”, vagy a lelketlen raktáráruház-jelleget szokták felhozni a túl nagy könyvesboltoknak. Ábrahám Gizella, az új üzlet vezetője azonban úgy látja, hogy a megfelelően, emberien, kis zugokra tagolt berendezéssel mindez elkerülhető. Felhívta a figyelmet, hogy az olvasóteraszra mindenki elvonulhat a kiválasztott könyvvel, ott nyugodtan leülve belelapozhat a kiadványba. Ha esetleg megszomjazik, a kávéházban megihat egy üdítőt, kávét is. Mindez éppen a „raktáráruház-effektusnak” mond ellent az üzletvezető szerint. Az irodalmi kávéházban pedig rendszeres felolvasásokat, író-olvasó találkozókat, irodalmi beszélgetéseket és egyéb programokat szerveznek az érdeklődőknek.


Az új könyvpalota keddtől mindennap – szombaton és vasárnap is – reggel tíztől este tízig várja a könyv-, vagy borbarátokat. A négyszintes komplexum 2600 négyzetméterén a belső térben száz puffot helyeztek el a kényelmesebb böngészéshez, és vezeték nélküli internet hozzáférést is biztosítanak a laptopjaikkal belátogatóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik