Élet-Stílus

Bezárhat az Erkel Színház

Vass Lajos miniszteri biztos, a dalszínház ez év végéig kinevezett ideiglenes vezetője Keveházi Gábor balettigazgatóval és Kovács János megbízott fő-zeneigazgatóval közösen ismertette a Magyar Állami Operaház keddi évadnyitó társulati ülésén a kialakult helyzetet, a tervezett intézkedéseket és a majdani bemutatókat.

Életveszélyes az Erkel?

Vass Lajos elmondta, hogy az Erkel Színházra vonatkozóan új statikai vizsgálatot rendelt el, egy-másfél héten belül dől el, hogy bizonyos munkálatok elvégzése után elkezdhetik-e egyáltalán ott az évadot, vagy életveszély miatt be kell zárni a színházat. Hangsúlyozta: nem szabad kockáztatni, hogy bárki megsérüljön, márpedig egyes betongerendák meglazultak, fölöttük ki lehet látni a tetőn. Ha el is indul az évad az Erkelben, a felújítás előtt ez kell hogy legyen az intézmény utolsó szezonja – tette hozzá. Rámutatott: nem gazdasági megfontolások miatt vizsgáltatja meg az Erkel Színház állapotát.

A miniszteri biztos az évadnyitó utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy ha a bezárás mellett kell dönteni, akkor ez a száznál több dolgozót érintő létszámleépítés mellett további kilencven munkatárs elbocsátását jelentené. Vass Lajos közölte továbbá, hogy zajlik az operaház állapotának felmérése is, a cél egy későbbi rekonstrukció.

Készül a Vass-csomag


Bezárhat az Erkel Színház 1

Vass Lajos (fotó: mti)

Mint elmondta, a két intézményre vonatkozóan „csomagot” szeretnének terjeszteni a kormány gazdasági kabinetje elé, ebben hangsúlyos lenne az Erkel Színházzal kapcsolatos tennivaló és az intézkedések ismertetése. A miniszteri biztos az évadnyitó társulati ülésen úgy vélte, hogy a korábbi „perpatvar” után „egyelőre sikerült” nyugalmat és alkotói békét teremteni az Operában.

Közölte, hogy a létszámleépítés előkészítésének folyamata a jövő héten lezárul, még egy „forduló” van hátra a közalkalmazotti tanáccsal és a szakszervezettel való tárgyalásban. A végkielégítések fedezetére 850 millió forintra van szükség, ez a Pénzügyminisztériummal történt egyeztetés nyomán rendelkezésre áll – tette hozzá.

Vass Lajos beszámolt arról is, hogy az APEH elnöke háromhavi járulékfizetést átütemezett a jövő évre a pénzügyminiszter jóváhagyásával és a kulturális tárca garanciavállalása mellett. Ez közlése szerint mintegy 250 millió forintot tesz ki, a döntés pedig „egy lélegzetvételt” jelent a dalszínház számára. Kiemelte: dolgoznak azon is, hogy a munkatársak megkapják a kötelező béremelést, ami összesen 450 millió forintra rúg.

A miniszteri biztos elmondta, hogy július 31-ével felmondta a kollektív szerződést, ami véleménye szerint pontosításra szorul. Eddig ugyanis ellenőrizetlen módon folytak ki jelentős összegek – jelezte. Vass Lajos szeretné csökkenteni az intézmény havi ötmillió forintos telefonszámláját is, ezért új telefonközpontot építtet ki. Emellett a takarékosabb és ellenőrizhető igazgatásért kontrollingrendszer kialakításán dolgoznak, bevezetését az év végéig szeretnék végrehajtani.

Kitért rá, hogy szeptemberben 10 százalékkal megemelték a jegyárakat. Terveik között szerepel egy támogatói program és egy úgynevezett „szék-program” megindítása, emlékbélyegek kiadása is.

Emlékeztetett arra, hogy a modernizációs programra 250 millió forintot kaptak a kormánytól. Reményei szerint az év végéig a hosszú távú stratégia kidolgozása olyan stádiumba jut, hogy már érdemi javaslatokat tudnak letenni az illetékesek asztalára.

Legkésőbb decemberig marad a miniszteri biztos

Vass Lajos a társulati ülésen szólt arról is, hogy október 1-jén az MSZP szolnoki polgármester-jelöltjeként indul az önkormányzati választáson. Ha megválasztják, akkor Hiller István oktatási és kulturális miniszterrel megbeszélik, hogyan tovább, ha nem, december végéig dolgozik miniszteri biztosként az Operában – mondta. Tájékoztatása szerint az, hogy január 1-jével milyen lépés következik az intézmény vezetését illetően, a miniszterrel való megbeszélés, a tárca vezetőjének döntése alapján dől el.

A sajtótájékoztatón mindemellett szó volt arról, hogy a maradványképzési kötelezettség az idén is érinti az Operát, ám vezetői még nem tudják, milyen mértékben.

Öt premier az évadban

Az új évadra öt bemutatót és 265 előadást hirdetett meg a dalszínház, amely 38 opera és 11 balett műsoron tartását tervezi. Az első premier december 15-én Giuseppe Verdi Nabucco című operája lesz. Umberto Giordano művét, az Andrea Chénier című operát jövő februárban mutatja be az operaház, míg az Elfújta a szél című balettdrámát, Pártay Lilla – Antonín Dvorák művét, amely az azonos című világhírű regényből készült, márciusra állítják színpadra.

Májusra tervezik Vajda János: Özvegy Karnyóné című operájának premierjét, a dalmű Csokonai Vitéz Mihály vígjátéka alapján készült. Ugyancsak májusban Modern balett-est címmel tartanának bemutatót.

Kovács János jelezte, hogy a szereposztások még nem véglegesek. Mindemellett elmondta, hogy úgynevezett felajánlási előadásokat is terveznek, ezeken a művészek ingyen lépnének fel; egyelőre három ilyen alkalomról van szó. A keddi évadnyitó társulati ülésen örökös tag címeket és számos más szakmai elismerést adtak át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik