Élet-Stílus

Augusztusi vírustoplista

Nyugodt augusztust zártak a computeres biztonsági szakértők és vírusvédelmi szakemberek. A Sophos most kiadott toplistája szerint nem jelentek meg nagyobb víruskitörést produkáló új vírusok, leginkább a régi kártevők garázdálkodtak az elmúlt időszakban.

Vírustoplista

1. Netsky-P 19.9 %
2. MYTOB-15.8 %
3. Bagle-zip 8.0 %
4. Nyxem-D 6.4%
5. Netsky-D 4.4%
6. Mytob-C 4.1%
7. Mytob-E 3.2%
8. MyDoom-O 3.0%
9. Zafi-B 2.7%
10. Mytob-FO 1.5%

A vírusvédelmi szakemberek szerint csak átmenetileg élvezhetjük a nyár végi csendes időszakot, és hamarosan újabb nagy víruskitörésekre számíthatunk. A szakértők szerinti a vírusfronton tapasztalható vihar előtti csend a nyári szabadságolásokkal függ össze.

A kéretlen levelek és kémprogramok esetében már nem beszélhetünk ilyen átmeneti nyugalomról, hiszen augusztusban újabb kéretlen levélküldő zombi-PC-k ontották a tőzsdei (ál)hírekkel és engedély nélkül forgalmazott gyógyszerekkel kapcsolatos e-mailek millióit.


A vírusok közül a Netsky-P 19,9 százalékos részaránnyal abszolút első a listán, míg a Mytob-AS 15,8 százalékkal a második legveszélyesebb kártevő volt augusztusban. Furcsa, hogy a Bagle-Zip mindössze 8,0 százalékos részaránnyal került a harmadik helyre.

Szinte elképesztő, hogy a listavezető Netsky-P 2004 óta szinte minden hónapban a toplistára kerül, sőt már jó ideje vezeti is azt. A szakemberek szerint ez arról árulkodik, hogy még mindig rengeteg olyan számítógép található, amelyen semmilyen vírusvédelmi alkalmazás sem fut, hiszen azok már két éve képesek voltak kiszűrni a vírust.


A víruscsaládok közül a Mytob négy, míg a Netsky két változattal van jelen a listán. A Zafi-B 2,7 százalékos jelenléte a listán azt jelzi, hogy a már évek óta jelen levő vírusok is képesek még problémákat okozni a számítógép-tulajdonosoknak.

Átmeneti nyugalom

A havi jelentés szerint a nyugalmas nyári hónapokat keményebb ősziek követhetik, a karácsonyi szezonra egyre erősödő spamáradatot jósolnak a szakértők. A hagyományos vírustámadások egyre inkább speciális formát öltenek, s a vírusírók egyre inkább az adataink megszerzésére specializálódnak. A phishing – adathalász – módszerek finomodása a billentyűzetfigyeléstől a hamis honlapokig terjedő eszköztára egyre szélesedik. Nem árt az óvatosság, hiszen adataink néha nagyobb értéket képviselnek, mint a bankszámlánk tartalma.


„Amatőrök” – bizonyítási vágy fűtötte fiatal tehetségek – természetesen mindig lesznek, akik miatt jó óvatosnak lennünk, hiszen pillanatok alatt óriási károkat tudnak okozni egy újszerű támadási móddal.


A levelezésen keresztül kapjuk mostanában is a legtöbb vírust, átverést vagy hamis oldalakra irányító adathalász trükköt. Noha jó részük szinte ártalmatlan, és már egyszerű vírusellenőrző is kiszűri, nem árt az óvatosság a mellékletek és bizonytalan forrásból érkező levelek esetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik