Élet-Stílus

Sikítanak az ellopott telefonok

A Synchronica mobil-felügyeleti eszközöket gyártó cég új szolgáltatásával bármilyen Windows Mobile alapú készülék rávehető arra, hogy egy magas, figyelemfelkeltő hangot adjon ki, amint a sértett észleli a lopást.

A brit cég Mobile Manager szolgáltatásával igyekszik megkönnyíti a mobil-tolvajok elleni harcot. A vállalat szerint minden hónapban telefonok ezreit tulajdonítják el – írja a CNet. Az okostelefonok rengeteg bizalmas információt tartalmazhatnak, az e-mail üzenetektől kezdve a különböző számítógépes állományokig. A Synchronica technológiájának köszönhetően távolról zárolhatók és letörölhetőek az adatok a Windows-os telefonokon, amint a tulajdonos bejelenti az eltűnést. Emellett a Synchronica Scream figyelmeztető hangjelzését is bekapcsolhatja a telefon jogos tulajdonosa.

“Átlagosan 30 másodpercig tart, amíg valaki rájön, hogy nincs meg a telefonja; egy pénztárca esetében ez az idő egy óra is lehet” – vélekedik a Synchronica. Szerintük így a pórul járt mobilos még időben meghallhatja készüléke “segélykérő kiáltását”. Azonban gyakran nem is a lopások miatt kerülnek veszélybe a bizalmas információk. A szintén mobilbiztonságban utazó Trust Digital nemrég 10 mobiltelefont vásárolt az eBayen, amelyből kilencről mintegy 24 ezer oldalnyi adatot tudtak visszahozni.

“A visszanyert adatok között a személyes banki, adózással kapcsolatos információk mellett céges eladási adatok, sőt még korábbi ügyféladatok, termékekkel kapcsolatos tervek, kontaktlisták, számítógépes jelszavak, valamint egyéb értékes anyagok is helyet kaptak” – derül ki a cég sajtóközleményéből.

A Synchronica Mobil Manager vállalatoknak és szolgáltatóknak egyaránt elérhető lesz. A termék Windows Mobile 2003, Pocket PC Phone Edition és Windows Mobile 5-tel működik majd együtt. A Symbiannal való kompatibilitás jelenleg fejlesztés alatt áll. A Trust Digital Mobile Edge néven futó terméke is hasonló szolgáltatásokat kínál, bár a “vészkiáltás” funkciót nem említi a cég weboldala.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik