Élet-Stílus

Génmódosított rizst keresnek a magyarok is

Vizsgálatot indított az agrártárca, hogy megállapítsák: került-e génmódosított amerikai rizs a magyar piacra – írja a Világgazdaság.

A tárca most arra vár, hogy az unió Magyarországnak is átadja azt a módszert, amellyel a génmódosított rizst ki lehet mutatni. Az USA e hétre ígért Brüsszelnek tájékoztatást arról, pontosan milyen genetikai változtatásról és eljárásról van szó: ha a szükséges információk megérkeznek, a hazai vizsgálatok azonnal megkezdődnek.

A botrány a közelmúltban robbant ki azért, mert az USA-ban olyan termékek kerültek forgalomba, amelyek nem engedélyezett, genetikailag módosított rizst tartalmaztak. A szennyezést okozó fajtát a német Bayer cég annak érdekében fejlesztette ki, hogy a rizs ellenállóvá váljon bizonyos gyomirtókkal szemben. Forgalomba hozatali engedélyt azonban csak azután kértek, hogy az ügy kipattant.

Ez hazai szakértők szerint különösen tisztázatlan helyzetet teremt, mert a génmódosított fajta nem esett át a hivatalos egészségügyi és környezeti ellenőrzéseken. Bár a cég és az amerikai hatóságok képviselői a termék ártalmatlanságát hangsúlyozzák, környezetvédelmi szakértők – laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva – arra figyelmeztetnek, hogy a GMO-növények az emberi szervezetben allergiát és akár rákos megbetegedést is okozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik