Élet-Stílus

Rekordot döntött Loeb

A címvédő Sébastien Loeb nyerte a világbajnokság 11. futamát, a Japán-ralit. A Citroën Xsara WRC-vel száguldó, 32 éves francia pilóta idei hetedik győzelmét aratta, pályafutását tekintve pedig 27 futamelsőségnél jár, s ezzel már egyedüli éllovas az örökranglistán.

A tavalyelőtt is vb-győztes klasszis eddig a spanyol Carlos Sainz-cal közösen állt az első helyen 26-26 sikerrel.

“Nagyon örülök a rekordnak, amelyre büszke is vagyok, de itt, Japánban elsősorban a csapatért és önmagamért küzdöttem, a csúcsdöntés nem járt a fejemben. Boldog vagyok, hogy ismét győzni tudtam, s ezzel növeltem az előnyömet” – mondta Loeb, akinek mindössze négy évre volt szüksége a 27 elsőség begyűjtéséhez, ezzel szemben Sainz 15 esztendő alatt érte el 26 sikerét.

A szigetországi viadalon a finn Marcus Grönholm (Ford Focus) lett a második, márka- és honfitársa, Mikko Hirvonen pedig a harmadik.

Az eredetileg hetedik helyen végzett spanyol Daniel Sordót (Citroën) utólag kizárták a versenyből, így módosult a pilóták és a konstruktőrök összetett pontversenyének állása is.

Loeb jelenleg 102 ponttal vezet az összetettben, az őt követő Grönholmnak 69 pontja van. Ez azt jelenti, hogy a francia versenyző akár már a következő, szeptember 22. és 24. között sorra kerülő ciprusi viadalon bebiztosíthatja címvédését.

Japán-rali, végeredmény (27 gyorsasági, 345,72 km):
1. Loeb, Elena (Citroën XSara WRC) 3:22:20.4 óra
2. Grönholm, Rautiainen (Ford Focus WRC) 5.6 mp hátrány
3. Hirvonen, Lehtinen (Ford Focus WRC) 2:46.5 p h.

A pontversenyek állása (öt futam van hátra):
Pilóták:
1. Loeb 102 pont
2. Grönholm 69
3. Daniel Sordo (spanyol) 41
Konstruktőrök:
1. Citroën 132
2. Ford 121
3. Subaru 73

Ajánlott videó

Olvasói sztorik