Élet-Stílus

Becsapódott a SMART-1

Az előre eltervezettnek megfelelően közép-európai idő szerint vasárnap reggel becsapódott a Hold felszínébe az első európai űrszonda, a SMART-1 - jelentette be a németországi Darmstadtban lévő irányítóközpont.

Az Európai Űrügynökség (ESA) kisméretű, kocka alakú szerkezete a várakozásoknak megfelelően feltehetően egy 3-10 méteres krátert vájt a talajban, és az ebből kivágódó anyagmintákat a Földről igyekeznek nagy teljesítményű távcsövekkel segítségével fényképezni.

A holdi talajminta vizsgálata azonban tulajdonképpen csak az egyik tudományos célja a SMART-1 küldetésének. A másik fontos feladata a SMART-1-nek az volt, hogy kipróbálja az az új generációjú hajtóműrendszert, amelynek a remények szerint a későbbiekben nagy hasznát veszik majd a bolygóközi űrutazásoknál.


A szondát egyébként 2003. szeptember 27-én egy Ariane típusú hordozórakétával indították el úti célja felé. Bár a Hold 383 ezer kilométerre van a Földtől, a SMART-1 pályáját úgy tervezték meg, hogy 100 millió kilométeres távolságot fusson be a Hold eléréséig. Így majd három év telt el, hogy megérkezzen a Holdra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik