Élet-Stílus

A budapestiek negyede nem sportol

A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. legújabb tanulmánya szerint a budapestiek negyede nem szokott sportolni, elsősorban egészségi állapotuk, illetve időhiány miatt.

A budapestiek sportolási szokásait, valamint a sportlétesítményekkel való ellátottság megítélését vizsgáló tanulmány legfontosabb megállapításait dr. Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes és Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón mutatta be.

A kerékpározás a legnépszerűbb

A fővárosiak közepesen elégedettek a sportolási lehetőségekkel. A budapestiek háromnegyede állítja, hogy szokott sportolni, vagy bármilyen testmozgást végezni. A legnépszerűbb nyári sportnak a kerékpározás bizonyult; a télen legkedveltebb torna, fitnesz, aerobik ezúttal a második helyre került. Az úszás népszerűsége is megugrott nyárra, a futók és labdarúgók aránya azonban nem változott. A budapestiek negyede vallott úgy, hogy nem szokott sportolni, elsősorban egészségi állapotuk, illetve időhiány miatt. Csak a megkérdezettek háromötöde válaszolta, hogy sportolt az elmúlt 7 napban. A legnépszerűbb sportnak a kerékpározás, a tornázás, az aerobikozás, az úszás és a kocogás bizonyult.

Bár a budapestiek közel fele küszködik súlyfelesleggel, mégsem mozognak, sportolnak többet vékonyabb társaiknál, s még a fogyókúrázók körében sem találunk több embert, aki sportolással segítené elő fogyókúrájának hatékonyságát.

Budapest lakosai alapvetően elégedettek a rendelkezésre álló sportolási lehetőségekkel, azonban igénylik további sportpályák létesítését. Legnagyobb igény a parkokban, játszótereken található sportpályákra van, a budapestiek mintegy négyötöde szeretné, ha még több hasonló, sportolásra alkalmas terület állna rendelkezésre. Az uszodák építését a fővárosiak közel kétharmada támogatná, valamint több szabadtéri sportpályát is szívesen látnának.

Új bicikliutak kellenek

Strandon és fürdőben a budapestiek harmada járt, vagy legalább tervez menni az idén. A fővárosiak negyede szokott nyaranta természetes vizekben fürdeni, a fiatalok körében ez az arány átlépi az 50 százalékot is. A budapestiek körében a különböző főváros környéki bányatavak, illetve a Velencei-tó a legnépszerűbb.

Kerékpározni a válaszadók kilenctizede tud, és a biciklizni tudók háromötöde ült idén kerékpáron, negyede használja elsősorban közlekedési eszközként, közel háromötödük pedig inkább csak sportolásra. A kerékpározók fele inkább csak Budapesten használja sporteszközét, míg negyedük elsősorban Budapesten kívül. A Budapesten kívül kerékpározók hatoda biciklizne a fővárosban, ha több egymással jól összefüggő bicikliút állna rendelkezésre. A városlakók körében szinte teljes az egyetértés abban, hogy nagy szükség van további kerékpárutakra a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik