Élet-Stílus

Egyszerre három hurrikán fenyegeti Amerikát

Az Ernesto több napja fenyegeti a keleti parti városokat, a John Mexikó-t támadja, míg a Kristy csupán 700 km-el délebbre a nyílt tengeren alakult ki.

Az Ernesto kubai dühöngése után, most Amerika keleti parti városai felé fordult, bár ereje már nem akkora, mint korábban Dél Karolina városaiban felkészültek a fogadására. A trópusi viharrá “enyhült” hurrikán a szárazföld fölé érve lassan elveszti teljesen az erejét tápláló légáramlások támogatását és heves esőzésekké szelídülve oszlik majd szét a kontinens felett. Az Ernesto haragja elől a fellövésre váró Atlantis űrsiklót is védett helyre vontatták, mivel a vihar akár kárt is tehetett volna a drága űreszközben.

John Mexikóba látogat

Elérte az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti 4. erősséget szerdán a John hurrikán, és várhatóan tovább erősödik – közölte a miami székhelyű hurrikánfigyelő központ.

A heves eső áztatta Mexikó csendes-óceáni partvidékét, Acapulco üdülőhely térségben, a szélvihar azonban egyelőre nem jelent veszélyt, mivel a szeme több mint 150 kilométerre van a szárazföldtől – közölte a mexikói meteorológiai központ.

Szerdán kora este a hurrikán szeme 260 kilométernyire északnyugatra volt Acalpulcótól és 155 kilométernyire Lazaro Cardenas kikötővárostól. A szélvihar 19 kilométeres sebességgel haladt északnyugati irányba, a benne keletkezett szelek sebessége elérte az óránkénti 215 kilométert is.

Acapulcóban a heves esőzés miatt fák dőltek ki és földcsuszamlások is történtek, de a polgári védelem szerint senki sem sérült meg. Ixtapa és Zijuatanejo üdülőhelyeken a hatóságok lezárták a kikötőt a kis hajók elől, és ideiglenes menedékeket állítottak fel.

Dolgoznak a hurrikánfigyelők

A mexikói partokat támadó John hurrikán nem érte váratlanul a Kaliforniai-öböl lakóit, az előjelző rendszerek jól működő hálózata segítségével az érintett körzetekben a lakosságot értesítették a hatóságok a közeledő veszélyről.

A hurrikánfigyelő központ szerint a John elérheti Baja California szövetségi állam déli részét, majd várhatóan nyugati irányba fordul, és végleg eltávolodik a mexikói partoktól.

Közben egy újabb trópusi vihar is keletkezett a Csendes-óceánon távol a mexikói partoktól, de a hurrikánfigyelő központ szerint a Kristy névre keresztelt szélvihar messze a partoktól vonul el a tengeren, és nem veszélyezteti a szárazföldet.

A John-tól mintegy 700 kilométerre dühöngő Krísty a meteorológusok szerint ugyan egyesülhet a szárazföld felől a tenger felé fordult John-nal, de valószínűtlen, hogy a kontinens felé fordul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik