Élet-Stílus

Egy indiai államból kitiltották a Microsoftot

A Coca-Cola és a Pepsi után a Microsoftot is kitiltanák Kerala indiai szövetségi állam közintézményeiből. Az intézkedés nem meglepő, mert az állam vezetése kommunista és a cél a nemzetközi konszernek befolyásának csökkentése.

A kampányok során arra kérik a közintézményeket, hogy a drága kereskedelmi szoftverek helyett válasszák az olcsó vagy ingyenes programokat. Ugyan a helyi kormány szóvivője tagadta, hogy szabályosan kitiltanák a Microsoftot Keralából, azonban a nyomásgyakorlás érezhető. “Köztudott, hogy a Microsoft monopolhelyzetben van a számítástechnikai piacon, nekünk azonban, mint demokratikus és fejlett kormánynak éppen ezért teljesen természetes, hogy a szabad szoftverek alkalmazása mellett szállunk síkra” – magyarázta M. A. Baby keralai kulturális miniszter.

Szakemberek szerint a döntés hátterében minden bizonnyal az áll, hogy Baby túl kis költségvetésből, mindössze 1,8 millió dollárból gazdálkodhat és az államnak ebből az összegből kell biztosítania a számítástechnikai tanfolyamokra jelentkező 600 000 helyi gyerek képzését és taneszközeit. Ugyan a Microsoft 25-30 dollárért kínálná a Windows egy példányát, azonban még ez az ajánlat is túl drágának tűnik. Így maradnak a szabadon hozzáférhető szoftverek.

A döntés annak fényében sem meglepő, hogy nemrég a Coca-Cola és a Pepsi ügyében született hasonló határozat, mert kiderült, hogy üdítőik az egészségre káros mértékben tartalmaznak bizonyos összetevőket. A mostani döntés azért érinti érzékenyen a Microsoftot, mert a 12 500 iskolában mindössze 30 000 számítógép van és ez egy olyan állam lehetett volna, ahol további megrendeléseket kaphatott volna a redmondi konszern. Kerala azonban inkább a Linuxot és társait választotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik