Élet-Stílus

Vakcina a méhnyakrák ellen

Hétfőn Ausztráliában adták be először azt a vakcinát, amely eredményesen megelőzheti a méhnyakrák kialakulását. Közben Magyarországon a szűrés fontosságát hírdetik a Liliom program keretében.

Ian Frazer professzor hétfőn adta be először a világ első méhnyakrák elleni oltószerét Sydneyben. A vakcina azzal hat, hogy gátolja a nemi aktus útján terjedő emberi papillomavírus, a HPV megtapadását a szervezetben, mert a HPV két alfaja lehet felelős a méhnyakrák kialakulásáért.

Közben itthon a népegészségügyi program szervezői egy újabb látványos rendezvénnyel a méhnyakrák elleni küzdelemre, és ennek fontos elemeként a rendszeres rákszűrések fontosságára kívánja felhívni a közvélemény figyelmét.

A Liliom program keretében művészek, politikusok, neves közéleti személyiségek csütörtökön 500 óriásliliomot dobnak a Lánchídról a Dunába, emléket állítva annak az – évenként ismétlődően – 500 nőnek, aki méhnyakrák miatt veszti életét Magyarországon.

A kezdeményezéssel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy három évente legalább egyszer jelenjenek meg a nők méhnyak szűrésen, hiszen az idejében diagnosztizált betegség szinte száz százalékban gyógyítható.

A rendezvény védnöke Dobrev Klára, vele együtt jelen lesz Rapi Katalin, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára, Bujdosó László országos tisztifőorvos, Péterfia Éva, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal népegészségügyi főosztályvezetője, továbbá Szabó László, a Lilly Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a Liliom program elindítója, valamint több országgyűlési képviselő.

Képünkön Ian Frazer professzor először adja be a világ első méhnyakrák elleni oltószerét Kate Willetsnek, Sydneyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik