Élet-Stílus

Katasztrófaszimuláció: sebezhető hálózatok

Vizsgálják az amerikai katasztrófaelhárító rendszerek felkészültségét. Az eredmény ijesztő, több rendszer pillanatok alatt felmondaná a szolgálatot, s ennek hatására a többi valószínűleg túlterhelődne.

A szimuláció forgatókönyve egy San Diego városában kitörő gyorsan terjedő vírusos fertőzéssel indul, amellyel a helyi hatóságok nem képesek megbirkózni. Az országos hatáskörű szervezetek karantén alá helyezik a fertőzött területeket és igyekeznek útját állni a járvány terjedésének. A karantén mellett a város kommunikációs, informatikai és kommunális hálózatait is támadás éri, amelyben a cyberterroristák a kialakult helyzetet saját hasznukra igyekeznek fordítani.

A szimulált válság ugyan erőteljes túlzásnak tűnik első ránézésre, az amerikai kormányzatnak azonban felkészültnek kell lenni egy esetleges összehangolt terrortámadás elhárítására, rosszabb esetben egy ilyen akció következményeinek kezelésére.

A Pentagon speciális válságkezelő csapata, a biztonsági szolgálatok és több tucat technológiai és biztonságtechnikai cég szakemberei öt napon keresztül tesztelték az újonnan elkészült katasztrófa elhárító rendszert. Eric Rasmussen a gyakorlat szervezője, immáron harmadik alkalommal koordinálta a különböző szolgálatok és szervezetek munkáját a több napos szimuláció folyamán.

Az első eredmények lehangolóak

A szimulált rendszerben megbénult kommunikációs hálózatot a legfrissebb technológiával – drótnélküli rendszerek bevetésével – igyekeztek a lehető leghamarabb helyreállítani. Mondhatnánk, kevés sikerrel, ugyanis a hirtelen elindított vezeték nélküli rendszer pillanatok alatt szintén túlterhelődött. A katonai hálózatépítők kudarca nem feltétlenül a szakértelmen múlt, hanem inkább a koordinálatlan működésen.

A számítógépes rendszerek szerepeltek a leggyengébben, annak ellenére, hogy a speciális gyakorlaton együttműködő számítógépes szakemberek csapata a legnagyobb vállalatok legjobbjaiból állt össze. A Microsoft, a Google specialistái vállvetve dolgoztak a hálózati kommunikáció és a vizuális információk továbbításának fenntartása érdekében.

A túl sok szélessávú alkalmazás tette használhatatlanul lassúvá a hálózatot, mivel a védelmi erők egyszerre olyan mennyiségű adatot, videó és képi információt próbáltak koordinálni, amelyhez már nem volt elegendő az ideiglenesen felállított rendszer.

2000 óta gyakorlatoznak

A mostani gyakorlat nem az első, 2000 óta három ilyen nagy formátumú gyakorlatot rendezett a Pentagon. Az ilyen szimulációk eredményeinek kiértékelése természetesen további hónapokra ad munkát a kormány által fizetett biztonságtechnikai szakértőknek.

A programot koordináló Rasmussen már évek óta foglakozik katasztrófa elhárítás koordinációval élesben és szimulációban egyaránt. A szaktudását Indonéziában a szökőár után, Boszniában és Bagdadban a háborús feszültségek alatt, afrikai menekülttáborokban, és New Orleansban a Katrina hurrikán után is igénybe vették az amerikai kormányzati szervek.

A szimuláció számos tapasztalattal gazdagította a válságkezelő csapatot, amely résztvevői saját szakterületükön tovább kutatják a hatékony katasztrófaelhárítás lehetőségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik