Élet-Stílus

Eltolódnak az évszakok

Minden egyes évvel egyre korábban érkezik a tavasz Európába, és egyre tovább tart a nyár – állapította meg egy átfogó tanulmány.

Jelenleg a 30 évvel ezelőttihez képest kontinensünkön átlagosan 6-8 nappal hamarabb érkezik a tavasz, állapította meg a Global Change Biology című szaklapban közzétett 17 nemzet tudósai által összeállított tanulmány. A folyamat hatása hazánkban kevéssé, dél-nyugat felé haladva azonban egyre inkább érezhető. Spanyolországban például – ahol a legnagyobb hőmérséklet-emelkedést tapasztalták – két héttel hamarabb ér véget a tél. Emellett a kutatók azt is megállapították, hogy az ősz beköszönte is tolódik, átlagosan három nappal hosszabb jelenleg a nyár.

Az eredmények a világ legnagyobb természeti eseményekben bekövetkező változásokat elemző tanulmányából származnak. 125 000 megfigyelést összegezve mutatják be kontinensünk éghajlatának változásait, melyek az évszakok ütemezésének fokozatos eltolódásához vezetnek. Bár maga a tanulmány nem mondja ki, hogy mindez az emberi tevékenység eredménye, a korábbi értekezésekben a szakértők már számtalanszor rávilágítottak az emberi tényezőre a jelenleg zajló felmelegedésben.

A tanulmány mindenesetre párhuzamot von az emelkedő hőmérséklet és a növények, valamint az állatok viselkedésével. A kutatók 21 ország 542 növény- és 19 állatfajáról szerzett megfigyelést elemeztek ki, melyek megközelítőleg 30 évet ölelnek fel. Az eredmények tanúsága szerint a növények 78 százalékánál a levélbontás, virágzás és a gyümölcshozás minden évben korábban és korábban következett be, míg 3 százalék esetében jelentősen kitolódott. A folyamatot különösen jól példázzák az egész kontinensen megtalálható vadgesztenyefák, melyeken mindhárom folyamat könnyedén megfigyelhető.

Az eltolódások hosszabb távon megbolygathatják a táplálékláncot, figyelmeztet a tanulmány egyik vezetője, a brit Tim Sparks, aki reméli felfedezéseikkel sikerül a figyelem középpontjába állítani a végbemenő változásokat és azok következményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik