Élet-Stílus

US Open: meginog Federer trónja?

Hétfőn New Yorkban elkezdődtek a 128-as főtábla küzdelmei az idei utolsó Grand Slam-tornán, az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A férfiaknál a svájci világelső a toronymagas esélyes, de a nőknél öten-hatan is 'odaérhetnek'.

Megéri nyerni

A viadal összdíjazása 18 585 000 dollár, a férfi és a női győztes 1,2-1,2 millió dollárt kap, míg a vesztesek 600-600 ezerrel vigasztalódnak, és az elődöntőért is 280-280 ezer jár. Még a selejtező első fordulójában kiesett játékosoknak is jut fájdalomdíj: számukra 3000 dollár az útravaló.

A férfiak versenyében az a legnagyobb kérdés, hogy képes-e bárki is megállítani Roger Federert. A 25 éves svájci klasszis az idén megnyerte az Australian Opent, majd elbukott a Roland Garros döntőjében Rafael Nadallal szemben, végül Wimbledonban ismét hengerelt: ráadásul visszavágott a fináléban a spanyol „matadornak”, és ezzel a nyolcadik Grand Slam-győzelménél tart. Amennyiben nyer Flushing Meadowsban, akkor sorozatban harmadszor hódítja el a trófeát. Az idén egyesben hét tornán maradt veretlen, 63 meccset nyert meg, és mindössze ötször kapott ki: négyszer Nadaltól és utoljára pedig két hete Cincinattiben a brit Andrew Murray-től. Ez utóbbi volt talán a legfájóbb vereség: a bázeli szupersztár csak vergődött a pályán, önmagához képest halványan adogatott, és rendre az alapvonalon túli területeket bombázta.

Mindenki Federert akarja megverni

„Néha egy-egy vereség is jól jön” – kommentálta kudarcát a világelső, ám ha nem kapja össze magát, akkor könnyen jöhet az újabb kudarc, hiszen szinte mindenki az ő skalpjára vadászik. Elsősorban a salakon szinte verhetetlen Nadal, aki már keménypályán is a legjobbak között van. Igaz, a Cincinattiben rendezett torna neki sem jött be: a negyeddöntőben kikapott honfitársától, Juan Carlos Ferrerótól, egy héttel korábban Torontóban pedig a cseh Tomas Berdych verte meg. Idei mérlege így is imponáló: 48 győzelem mellett mindössze hét vereség és a párizsi diadallal együtt öt tornagyőzelem.

A két ász mellett a hazai közönség előtt szereplő Andy Roddick és a horvát Ivan Ljubicic is ott lehet a csúcson, ám nem elképzelhetetlen, hogy a fentebb említett Murray vagy a kiabálós ausztrál Lleyton Hewitt jut el a csúcsra.

Búcsúzik Agassi

A hétfőn kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokság előtt tartott játékosok találkozóján a résztvevők két percig felállva és tapsolva éltették a New York-i Grand Slam-tornán pályafutását befejező Andre Agassit. A 36 éves klasszis, aki 21. US Openjére készül, egyike azon öt játékosnak, akik mind a négy GS-viadalt legalább egyszer megnyerték.

A Las Vegas-inak becézett sztár hosszú pályafutása során 1986 óta profi játékos összesen 60 ATP-tornát nyert egyesben, s ebből nyolc Grand Slam-diadal fűződik a nevéhez (Australian Open: 1995, 2000, 2001, 2003, Roland Garros: 1999, Wimbledon: 1992, US Open: 1994, 1999). Karrierje során 868 alkalommal győzött, 273-szer hagyta el vesztesen a pályát, s mindezért 31 110 975 dollárt kapott. Hogy mire lesz képes ezúttal, rejtély, tavaly mindenesetre a döntőig jutott, ahol kikapott Federertől. Az idén különböző sérülései miatt csupán 15 meccset játszott, s ezekből hetet elvesztett. Még a tavasszal azt mondta, búcsúképpen nyer még egy US Opent, de ebben kevesen hisznek. Talán már ő maga sem.

A nőknél nyílt a verseny

A nőknél nem indul a címvédő belga Kim Clijsters, viszont ott lesz honfitársa, Justine Henin-Hardenne, aki a párizsi sikere után szeretné begyűjteni idei második Grand Slam-győzelmét. A torna legnagyobb esélyese a francia Amélie Mauresmo, aki az Australian Openen és Wimbledonban is éppen Henin-Hardenne-t győzte le. Igaz, New Havenben kikapott Lindsay Davenporttól, az amerikai „óriásbébi” ha bírja szusszal bárkit le tud győzni. Mellettük az orosz Marija Sarapova és a tavalyelőtt győztes Szvetlana Kuznyecova esélyes még a diadalra.

A korábbi években sikert sikerre halmozó Williams-testvérek közül Venus úgy döntött, hogy inkább tovább kezelteti a Wimbledonban megsérült jobb csuklóját, és ezért nevezése ellenére nem lesz ott az idei negyedik GS-tornán. Testvére is sérülésekkel bajlódott, így meglepetés lenne, ha eljutna a fináléig. Ott lehet viszont Martina Hingis: az év elején visszatért svájci klasszis bámulatos sikereket ért el, s jelenleg már a kilencedik a világranglistán, noha januárban még csak 349. volt.

A főtáblán Czink Melinda révén csupán egy magyar játékos található. A selejtezőben Gubacsi Zsófia, Nagy Kyra és Kapros Anikó indult, de próbálkozásuk nem járt sikerrel.

A tavalyi döntők
Férfiak: FedererAgassi 6:3, 2:6, 7:6, (7-1), 6:1
Nők: 2005: Clijsters (belga)–Pierce (francia) 6:3, 6:1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik