Élet-Stílus

Online tárhelyet kínál a Microsoft

Megerősítést nyert az a korábbi pletyka, miszerint a szoftvercég egyfajta virtuális tárhelyet kínálna szabad felhasználásra. Eközben készül a Live Essentials, ellensúlyozandó a Google Pack terjedését.

A Microsoft egyik szakembere a héten Sidney-ben megrendezett Tech Ed konferencia előtt árulta el, hogy dolgoznak a Live Drive névre keresztelt szolgáltatás bevezetésén. Ez nem más, mint egy virtuális merevlemezként felhasználható online tárhely, amit az internetezők saját helyi kapacitásuk kibővítésére, vagy biztonsági másolatok készítésére alkalmazhatnak. Korábban a redmondiak mellett a Google kapcsán is felmerültek ilyen hírek, ám eddig mindkét cég mélyen hallgatott ilyen irányú próbálkozásairól.

A rövidke interjúból kiderült, hogy a Live Drive keretében 2 GB tárhelyet kapnánk ingyen, de a kapacitás kibővítéséhez viszont már fizetnünk kellene. Az árakról és a megjelenés dátumáról már nem esett szó, így a további részleteket illetően türelmesnek kell lennünk. Az biztosnak tűnik, hogy a Google Gdrive néven hasonló szolgáltatáson dolgozik, ráadásul ezzel kapcsolatban korábban korlátlan tárhelyről pletykáltak, így nem csoda, hogy a Microsoft igyekszik előállni egy saját megoldással. A legnagyobb előnyként az adatok és tartalmak könnyű elérhetőségét emelik ki, bár az kérdéses, hogy a felhasználók mennyire bíznak majd meg az ajánlatban.

Addig is készül a Live Essentials, amely az alapvető Live szolgáltatásokat hivatott elérhetővé tenni a központi weboldal letöltése nélkül. A kezdeményezés a Google Pack ötletén alapul, amely böngészőtől kezdve vírusirtón át médialejátszóig több alapvető szoftvert kínál egy csomagban. A Live Essentials a már elérhető Live szolgáltatásokat foglalja táblázatba, elkülönítve a már telepített és az újonnan letölthető alkalmazásokat, a „Programok hozzáadása és eltávolítása” funkcióhoz hasonlóan. Az elsősorban a kezdőknek szánt könnyítés az egész projekt népszerűsítését hivatott megoldani.

A Windows Live Ideas honlapon egyébként jelenleg hat szolgáltatás végleges verziója érhető el, köztük a Live Messenger, a Favorites, az Expo, a OneCare, a Custom Domains, valamint a Toolbar. 11 további még a béta stádiumnál tart, és készül még a Microsoft és a Yahoo azonnali üzenetküldőjét integráló funkció is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik