Élet-Stílus

Készül Moldova Kádár-könyve

Moldova György médiashow keretében, saját kezűleg indította el új könyvének nyomtatását az Alföldi Nyomdában augusztus 28-án. Az író szerint Kádár a XX. század legnagyobb magyar politikusa volt.

Moldova György legújabb könyve Kádár Jánosról, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának (MSZMP KB) első titkáráról szól.


A könyv most került a nyomdába, ahol médiashow keretében Moldova György, a kiadó igazgatójának, Urbán Tamásnak a jelenlétében indította el a nyomtatást. Ezt követően Urbán Tamástól – a nyomd meg a gombot, kapsz egy libacombot – gyerekmondóka jegyében sült libacombot vett át a szerző a gépteremben.

A könyv elkezdett nyomtatása alkalomból tartott sajtótájékoztatón az író elmondta: könyvében azt szeretné bebizonyítani, hogy Kádár János a XX. század legnagyobb magyar politikusa volt.

Könyvével árnyalni akarja azt a képet, amit a rendszerváltás után festettek Kádár Jánosról, mert szerinte a “nagy formátumú” politikusnak az ,56-os “eseményekben” és az azt követő időszakban vállalt szerepét át kell értékelni.

Ezt ő maga úgy fejezte ki: “Kádár részvényei manapság felértékelődtek”. Azt is kijelentette: véleménye szerint eljön még az idő, amikor az egykori pártfőtitkár szobrot kap Magyarországon.

A Kádár János című könyvet megjelentető Urbis Kiadó vezetője, Urbán Tamás az MTI kérdésére elmondta: a két hét múlva megjelenő művet egyelőre 50 ezer példányban rendelték meg.

Kádár János az 1940-es évek elejétől a magyarországi illegális kommunista mozgalom egyik vezetője volt. 1948-50 között belügyminiszter, s részt vett a többpártrendszer felszámolásában, a koncepciós perek szervezésében.

1951-54-ben ő is börtönben ült, a Nagy Imre-kormány idején szabadult ki. 1956 júliusától újra a pártvezetés tagja, a forradalom alatt Nagy Imre kormányának tagja. November 1-jén szovjet segítséggel megalakította a forradalmi munkás-paraszt kormányt. Ezután majdnem a haláláig az ország első számú vezetője maradt.

Még megérte az 1958-ban törvénytelenül kivégzett Nagy Imrének, a forradalom miniszterelnökének és társainak 1989. június 16-i újratemetését. Éppen azon a napon, 1989. július 6-án halt meg, amikor a Legfelsőbb Bíróság hatálytalanította a Nagy Imréék perében hozott ítéleteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik