Élet-Stílus

Menedékház internetfüggőknek

Az egy éjszakára igénybe vehető éjjeli „menedék” szakemberek bevonásával igyekszik az internetfüggő fiatalokon segíteni.

Kínában megnyitották az első internetfüggők számára tervezett „menedékházat”, amelyben szociális munkások igyekeznek a túlzásba vitt játék és internet használat miatt kialakult gyermek-szülő konfliktusokat orvosolni.

Kínában egyre nagyobb gondokat okoz a virtuális világok által okozott szenvedélybetegség, illetve játékfüggőség intenzív terjedése. Az utóbbi években elsöprő sikert elkönyvelő online játékok világában egyre többen tévelyegnek tanácstalanul, segítség nélkül. A pszichológusok gyakran felvetik, hogy az internet a labilis személyiséggel rendelkező fiatalokat olyan illúzió világba varázsolhatják, amely a valós világ kihívásait elhomályosítva egyfajta éber álomban tarthatják őket.

Az ilyen fiatal azt gondolja, hogy valós események és valós kapcsolatok egész rendszerét élheti meg az ilyen játékok segítségével. A játékok egyre távolítják a mindennapoktól, barátoktól, más irányú elfoglaltságoktól. Az ilyen szintű függőség sokszor hasonló helyzetbe hozhatja a fiatalt, mint az alkohol, vagy a drog. A függőségbe került fiatal elhanyagolja a munkáját, a kapcsolatait és a családdal való viszonya is legtöbbször megromlik.

A Kínában most megnyitott intézmény az első komoly kísérlet a fiatalok játékszenvedélyének leküzdésére. A jelenleg mintegy 14 millió online játékost számláló kínai internetes közösségnek azonban a becslések szerint mintegy 5-10 százalékát is érintheti a probléma, amelyre a menedékhely megoldásokat keres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik