Élet-Stílus

Indul a 100 dolláros laptop tesztelése

Nicholas Negroponte, a projekt első embere levélben árulta el, hogy szeptemberben több országban megindul a kurblis laptop tesztelése, a sorozatgyártás beindításával pedig novemberben kezdik a terjesztést.

Negroponte a ZDNetnek elküldött emailban cáfolta azokat a korábbi híreszteléseket, miszerint a tesztpéldányokból kizárólag Thaiföld kap majd, mivel a többi országban nem mutatkozik érdeklődés az olcsó laptop iránt. Leveléből kiderül, hogy Nigéria már szeptemberben, Thaiföld pedig októberben kezdi meg a fejlesztés helyi tesztjét, és a projektben érdekelt többi államnak is lehetősége lesz kipróbálni a terméket még a sorozatban gyártott verzió megérkezése előtt.

“A tesztidőszak mindenütt azonos időzítéssel veszi kezdetét” – áll az üzenetben, amelyben még arról is olvashatunk, hogy a novemberben elsőként legördülő darabokra – a “B-masinákra” – szintén alapos vizsgálatok várnak. Az árral kapcsolatban itt is a már korábban napvilágra került verzió szerepel: eszerint a 100 dolláros végfelhasználói ár nagyjából 2008-ra válhat valósággá, addig a kezdeti időszak nehézségei, valamint a relatíve alacsony példányszám miatt inkább 130-140 dollár a valószínűbb. Alaptalanok viszont azok a hírek, amelyekben többmilliós megrendelésekről számoltak be – eddig csak a tesztelőknek szállítottak, ám az érdeklődő országokkal folyamatos a kommunikáció.

Időközben azonban fontos előrelépést értek el, mégpedig a kijelzővel kapcsolatban. Az eWeeknek adott interjúból megtudhatjuk, hogy sikerült egy kellőképpen rugalmas és olcsó panelt találniuk, amely közvetlen napfényben is jól olvasható marad, így elhárult az egyik legnagyobb akadály a laptop megjelenése elől. A készülék wiki oldalán található bejegyzés szerint ez a kijelző a hagyományos eszközök 95 százalékánál nagyobb felbontású, fogyasztása mindössze egyhetede, ára pedig egyharmada a megszokottnak.

A speciális panel sorozatgyártását ráadásul minden módosítás nélkül beindíthatják a meglévő LCD üzemekben, így ez sem jelent problémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik