Élet-Stílus

Egészségkárosító tesztoszteron-dopping

Sportolók körében általános hiedelem, hogy ez a hormoninjekció, vagy krém mágikus hatású, képes megsarkantyúzni az atlétát, hogy kitartóbban és jobban tudjon edzeni, futni, biciklizni, ugrani, úszni, sőt, hatására sportsérüléseiből előbb épül fel. Kutatók most azt állítják, hogy ez nem igaz.

Vajon, a kizárólag orvosi előírásra alkalmazható tesztoszteron egyébként automatikusan javítja-e a sport-teljesítményt – tették fel szakemberek a kérdést a sorozatos dopping-botrányok kapcsán a New York Times egészségügyi mellékletében.

A tesztoszteron hatását vizsgáló szakértők azonban nincsenek meggyőződve róla, hogy a hormonpótlás valóban javítja az atlétikai teljesítményt. A koffeinnel túltömött sportitalokkal szemben a szintetikus hormonok hatása nem azonnal jelentkezik, lassan építik fel és erősítik meg az izmokat. Ami pedig a további hatásait illeti, ez a napjainkban is zajló, túlfűtött vitáknak a tárgya.

Tesztoszteron injekció hatására a hím patkányok még agresszívabban jelölik meg területüket, a herélt szarvasok agancsot növesztenek, illetve a kezelt nőstény rhesus majmok ugyanúgy rikoltoznak, mint hím társaik .

“A tesztoszteron szint megemelkedése igenis hoz eredményt” – mondta Allan Mazur (Syracusa University), aki hosszabb időn át tanulmányozta, hogy az egyetemisták természetes hormonszintje miként fluktuál verseny előtt és után. A belső elválasztású mirigyek (herék, mellékvese) által kiválasztott férfi nemi hormon felel a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért, a mély hangért és a szőrzetért, de szerepet játszik a zsírszövet, az izomtömeg, a fizikai erő kialakulásában is. Egyes sportolók, a természetes tesztoszteronhoz kémiailag hasonlatos, illegális anabolikus szteroidot, izomnövelő szereket, vagy hormonkészítményeket használnak, injekció, tapasz, krém vagy tabletta formájában.

A szteroidokról már kiderült, hogy károsak

A szteroidok stimulálják az izomszövet gyarapodását, ámde a túlsúlyosakból nem lesznek rúdugrók. Atlétikai képességek nélkül nem hoznak sikert, viszont a meglévő adottságok birtokában a tesztoszteron magasabb szintre emelheti a teljesítményt” – mondta Douglas A. Granger, a Pennsylvaniai állami egyetem endokrinológiai laborjának vezetője.

A szteroidok az 50-es években terjedtek el az amerikai testépítők körében, miután elkezdték gyanítani, hogy az aranyérmes szovjet súlyemelők eredményei erre vezethetők vissza. Az amerikai szakértők azonban egészen a 90-es évekig nem hittek abban, hogy a tesztoszteron adagolás javíthatja az izomnövekedést.

Egyes atléták számára a nagyobb izomzat kifejezetten hátrányos. A maratoni futók ízületeire jutó nagyobb teher súlyos sérüléseket okozhat. Az ízületi panaszok mellett egyéb mellékhatások: zsíros bőr, akné, összezsugorodott herék, meddőség, nőies mell kialakulása.

A jó koleszterin csökkentésével pedig szívbetegségekért felelhet. De talán még ennél is súlyosabb problémákat idéz elő a megvonás: “leeresztenek”, mint a kipukkadt lufi. A szteroid elnyomja a saját természetes hormontermelést, ami hetek, sőt egyeseknél csak hónapok múlva képes visszatérni a korábbi természetes szintre. Eközben visszaesik az izomerő, a szexuális teljesítmény, ami miatt sokan azonnal visszamenekülnek a tesztoszteron pótláshoz, állítja dr. Bhasin a New York Times cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik