Élet-Stílus

Feltörték a hackerkirály oldalát

Kevin Mitnick az egykori hacker - aki jelenleg biztonsági tanácsadóként működik - most maga is hívatlan látogatók rombolását tapasztalhatta meg saját weboldalán. Véleménye szerint szánalmas és értelmetlen volt az oldala elleni hacker-akció.

A Zone-H adott hírt Kevin Mitnick négy oldalának, köztük a www.kevinmitnick.com és a www.mitnicksecurity.com címek feltöréséről. Az állítólag pakisztáni illetőségű behatolók az oldalaknak otthont adó HostedHere tárhelyszolgáltató védelmét kerülték meg, és módosították az egykori hacker weblapjainak kinézetét, az eredeti verziót estefelé állították vissza egy rövid időre. A hacker weboldalait azonban ma ismét nem lehetett elérni, amely okáról nem lehet pontosabbat tudni.

Érdekes Mitnick a támadókról alkotott véleménye: szerinte szánalmas és értelmetlen akcióról van szó, mivel egy igazi hacker az észrevétlen behatolásban, a felfedezésben, és angolos távozásában találhatja meg számítását. A weboldalak feltörését vandalizmusként értékeli, amiben ráadásul semmi örömet nem találni, akkor már érdemesebb egy vállalati rendszerrel eljátszogatni. Ő már persze nem vetemedik ilyesmire – mostanában tanácsadóként utazgatva előadásról előadásra beszél a biztonságról, a védekezés különböző formáiról pontosan azon vállalati vezetőknek, akiknek korábban annyi fejfájást okozott.

Mitnicket 1995-ben tartóztatták le számítógépes és telefonos hálózatok feltöréséért és értékes információk eltulajdonításáért. Áldozatai között ott volt a Sun, a Nokia és a Motorola is – állítása szerint pusztán szórakozásból tört be a hálózatokba, soha nem volt célja a profitszerzés, vagy a szándékos rombolás. A 2003 óta újra szabadon internetező szakember weboldalát már három évvel ezelőtt is meglátogatták, akkor szintén a figyelemfelkeltés volt a valószínű cél.

A weboldalak feltörése napjainkban már nem annyira divatos mint korábban, a legfőbb motiváció a pénz, ezt pedig bizalmas adatok megszerzésével, saját (hamis) oldalak felállításával könnyebben elérhetik. Legutóbb török hackerek tették tiszteletüket számos európai országban, feltörték a Microsoft francia oldalát, itthon is weboldalak tucatjai estek áldozatul, ám ezek az esetek a karikatúra botrány feszült helyzetével hozhatók kapcsolatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik