Élet-Stílus

Az easyJet a legnépszerűbb fapados hazánkban

A Malév, az easyJet és a Lufthansa szállította a legtöbb utast az idén az első félévben a Ferihegyi repülőtérről – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett jelentéséből.

Az első negyedévben még a Malév és az easyJet mögött még a Wizz Air volt a harmadik legtöbb utast számláló társaság. A budapesti légikikötőbe az első félévben 61 610 járat érkezett és indult, szemben a tavaly azonos időszaki 60 772 járattal. Az összes gépforgalomból a kereskedelmi le- és felszállások száma 56 870 volt, ennek 43 százalékát a magyar nemzeti légitársaság bonyolította le.

A ferihegyi forgalmat tekintve a legtöbb utast számláló légitársaságok első 10 helyezettje között öt diszkont-légitársaság található, a forgalom sorrendjében: az easyJet, a Wizz Air, a SkyEurope, a Germanwings és az Air Berlin. A menetrend szerinti és nem menetrend szerinti légi járatok 3,8 millió utasa közül több mint 1,5 millió a Malévet vette igénybe, szemben az egy évvel korábbi 1,4 millióval.

Az easyJet első féléves 314 ezres utasforgalma ugyan 30 ezer fővel kisebb a bázisnál, de ezzel is a második, a diszkont-légitársaságok közül pedig a legnagyobb forgalmú Budapesten. A Lufthansa tavaly is a harmadik helyen állt, akkor 254 ezer, az idén az első félévben pedig 287 ezer utassal.

A Wizz Air az utasszámot tekintve az első negyedévben még megelőzte a Lufhansát, a félév végére azonban a negyedik helyre csúszott 264 ezer utassal. Tavaly az első félévben a Wizz Air 260 ezer utast szállított.

A Ferihegyi repülőtér utasforgalma az idén az első hat hónapban összesen 3,8 millió fő volt, ami a 2005 első félévének magas forgalmához képest is 7 százalékos növekedést jelent. A repülőtér áruforgalma megközelítette a 30 ezer tonnát, ami 13 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik