Élet-Stílus

Design Terminál nélkül nyit a Design Hét

Idén már nem nyitják meg a Design Terminált, noha korábban májusra, később szeptemberre ígérték. Az eredetileg az Erzsébet téri autóbuszpályaudvar épületében kialakítandó létesítménybe tervezett Design Hét viszont pénteken indul.

Műszaki-technikai problémák miatt ebben az évben már nem tudjuk megnyitni a Design Terminált – mondta el a FigyelőNetnek Pohárnok Mihály, a létesítményt majdan üzemeltető Kht. ügyvezető-igazgatója. A kht. majd az átadott, használatbavételi engedéllyel rendelkező épületet fogja – egy hasznosítási szerződés alapján – üzemeltetni, a kivitelezési munkákba nincs beleszólása. Pohárnok annyit mondott, hogy tudomása szerint a kivitelező cég, a designközpont kialakítása során olyan műszaki – elsősorban áram- és hőellátási – problémákat tapasztalt, amely ellehetetleníti a Design terminál 2006-os megnyitását.

Kiállítás információ, szolgálltatás

A tervek szerint a Design Terminál egy sajátos kiállítótér, szakmai tájékoztató és szolgáltató központ lesz, amely a hazai formatervezés, a korszerű design népszerűsítését tűzi ki célul. A két többszintes épületből álló együttes nagyobbik részében egy korszerű kiállítóteret alakítanak ki, amely formatervezési kiállításoknak és rendezvényeknek ad majd otthont. Ezen kívül Design-shop, könyvesbolt, előadóterem és nyilvános szakkönyvtár is helyet kap a központban. Az épület másik – kisebbik részében – nyáron kiülős vendéglő, és kávézó várja a vendégeket.

A létesítmény ötlete 2002-ben merült fel, pont akkor, amikor a politika elvetette az épülő Nemzeti Színház Erzsébet téri helyszínét. Ekkor viszont már épült a Volán új távolsági buszpályaudvara a Népligetben, tehát lehetett tudni, hogy az Erzsébet téri, 1950-ben átadott késő-Bauhaus épület üresen marad. Adta magát tehát a helyszín. Korábbi hírek szerint már tavasz végére és nyárra is szerveztek programokat, de most kiderült, hogy csak ősszel lesz az első kiállításmegnyitó.

Mozgásban a Design

Az először 2004-ben megrendezett Design Hét legfontosabb feladatának a hazai és a nemzetközi formatervezők munkáinak népszerűsítését, valamint a társadalmi fogadókészség növelését tartotta.

A designközpont átadása csúszásának ellenére szeptember 25. és október 2. között megrendezik a Design Hetet. A harmadik alkalommal beinduló, több mint 50 eseményt magában foglaló rendezvénysorozat a design és a mozgás, mobilitás kapcsolatát járja körül.

Az idei Design Hét több szempontból is megújulva várja a nagyközönséget. Az egyik nagy változás, hogy míg a programsorozat eddig a Budapesti Őszi Fesztivál eseményeihez kapcsolódott, idén már önálló rendezvényként jelenik meg. A helyszínek között ebben az évben is feltűnnek a megszokott galériák, kiállítótermek, de – szintén újdonságként – járművet vált az egyik legsikeresebb program, a Design Túra.

Design filmnapok


A Hét egyik fő és meghatározó rendezvénye a Design Filmnapok lesz, melynek keretében naponta két alkalommal – divat, építészet, lakberendezés, járműtervezés stb. területéről – a hazai és a nemzetközi design kiemelkedő termékeit bemutató filmeket láthatunk, Bang & Olufsentől Chanelig, Philips-től BMW-ig. A vetítésekre az Erzsébet téri Gödör Klub előadótermében kerül sor. A Filmnapok programját három éjszaka magyar retrofilmek bemutatása is színesíti.

A mozgásról szólnak és a design filmek tematikájához igazodnak a nemzetközi – lengyel, román és francia – design kiállítások, valamint a hazai tervezők munkáit bemutató galériák tárlatai is, fényinstallációs lámpabúrákkal, mozgó tárgyakkal, mobil bútorokkal, display-ekkel, járművekkel – mindennel, ami mozog, vagy mozgatható.

Formatervezési díj


A Design Hét záróeseményeként kerül sor a hazai formatervezés legnagyobb ünnepére és legrangosabb eseményére, a Magyar Formatervezési Díj 2006. pályázatára érkezett legjobb munkák kiállításának megnyitójára és a díjátadó ünnepségre is. Ezt is a Design Terminálban szerették volna megtartani, de mivel erre nincs lehetőség, idén is az Iparművészeti Egyetemen lesz.

A Hét másik nagy eseménye a kezdetek óta egyre népszerűbb és látogatottabb Design Túrák folytatása. Az idei, alkalmanként több mint egy órás utak kuriózuma, hogy azokra a hamarosan nyugdíjba vonuló UV 3-as veterán villamosok indulnak a Deák térről. A design-roadshow ezen különjárata hétfőtől péntekig, esténként a 47-es, a 18-as és a 4–6-os villamosok összevont útvonalán fog közlekedni, és az utasok szakmai idegenvezetéssel kísért járműtörténeti és formatervezési kiállításokat is láthatnak. A Túra járműve a rávetített fények segítségével mint suhanó fényözön járja majd be az éjszakai Budapestet. Természetesen a buszos-túrák hagyománya is megmarad, szombaton és vasárnap kisbuszokkal járhatják be a kiállításhelyszíneket mindazok, akik ezt a héten elmulasztották.

Az eseménysorozat ebben az évben is egy nagyszabású, mozgalmas és dizájnos partival zárul. A szervezők a 13 magyar és a 3 nemzetközi designtárlattal, a nemzetközi konferenciával és divatbemutatóval – a Design Hét címéhez, egyben mottójához is hűen – nem csak a látogatókat, hanem azok gondolatait, érdeklődését és fantáziáját is állandó mozgásban kívánják tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik