Élet-Stílus

Vihar-előrejelző rendszert fejlesztenek Bécsben

Lokális, Kelet és Közép-Európára optimalizált vihar-előrejelző rendszer kifejlesztését kezdte meg egy bécsi cég, a Meteomedia. A rendszer várhatóan 2008-ban kezdi meg működését.

Az INDUS névre keresztelt rendszer újdonsága, hogy átfogó területi előrejelzések helyett a felhasználók igényeihez igazított, személyre szabott előrejelzéseket készít. Vagyis a megrendelő nemcsak azt adhatja meg, hogy sms-ben, telefonon vagy e-mailben értesítsék a vihar közeledtéről, de arról is maga dönt, hogy mely határértékek átlépése esetén, mely földrajzi területekre vonatkozóan és mennyi idővel előbb figyelmeztessék.

Így például az árvízveszélyes környékeken meghatározzák, mi az a csapadékmennyiség, amely már árvizet okozhat, és ha a kritikus csapadékmennyiséggel járó vihar közeleg, a rendszer riaszt. Így az árvíz- és katasztrófavédelem időben felkészülhet a közelgő veszélyre.

A rendszer további sajátossága, hogy a meteorológiai előrejelzésekben hagyományosan nem használatos adatokat – vízállás, légszennyezettség – is integrálni lehet, és a riasztás a felhasználó által meghatározott nyelven történik. Ez lehetővé teszi, hogy a kelet- és dél-kelet-európai ügyfeleket is figyelmeztessék a közelgő veszélyre.

Az INDUS várhatóan 2008-ban kezdi meg működését, kifejlesztéséhez az osztrák főváros technológiaügynöksége, a ZIT (Innovációs és Technológiai Centrum) nyújt támogatást. A bécsi vállalkozások számára tavaly 1,2 millió eurós keretösszeggel a biztonság és balesetmegelőzés témakörében kiírt pályázatának egyik nyertese az új vihar-előrejelző rendszert jegyző Meteomedia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik