Élet-Stílus

Dagad a génmódosított rizsbotrány

Japán nem kér az amerikai hosszúszemű rizsből, miután a hivatalos vizsgálatok kimutatták hogy engedély nélküli, genetikailag módosított alapanyagot tartalmazó terméket próbáltak az ázsiai országban piacra dobni. Európa biztosítékat követel az amerikai export ellenőrzésére.

Japán betiltotta azon termékek forgalmazását, amelyek az Egyesült Államokból származó genetikailag módosított hosszú szemű rizst tartalmaznak. Ugyan Japán már 1998 óta nem importált hosszúszemű rizst az Egyesült Államokból, most egy élelmiszeripari termék miatt a feldolgozott termékekre is vonatkozó tilalomra is jobban odafigyelnek a hatóságok.

A távol-keleti ország szigorú mezőgazdasági törvényei tiltják minden fajta génmódosított növény és ilyen alapanyagot tartalmazó élelmiszeripari termék importját és forgalmazását. A korlátozás különleges figyelmet szentel a rizs import szabályozására, hiszen ez az ország egyik legfontosabb élelmiszerének számít.

Az üggyel kapcsolatban az EU hatóságai felvetették, hogy az Egyesült Államoknak szigorúbb szabályokat kelleni kidolgozni a génmódosított növények és feldolgozott termékek folyamatos nyomon követésére. Szakértők szerint az ellenőrizetlen genetikailag módosított rizs problémája felhívja a figyelmet, olyan hiányosságokra, amelyeket az amerikai hatóságoknak mielőbb orvosolniuk kell.

Az EU szabályozás a Japánhoz hasonlóan nagy szigorral kezeli a génmódosított élelmiszerek és szaporítóanyagok importját, most a hatóságok biztosítékokat várnak Amerikától exportált termékeinek megbízhatóságával kapcsolatban.

Európa és Japán is jelentős rizs importőr, igaz az utóbbi előnyben részesíti a rövid és a közép hosszú fajtákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik