Élet-Stílus

Magyar filmek előkészületben – A bőség zavara

Nem csak mozi létezik


A moziba szánt produkciók mellett ebben az esztendőben jelentősebb mennyiségben születnek tévéfilmes alkotások és sorozatok, olyan rendezők közreműködésével, mint Janisch Attila, Sopsits Árpád, Miklauzic Bence, Török Ferenc és a fél Simó Sándor-osztály, közöttük az idei szemle-fődíjas Pálfi Györggyel. Különösen nem hanyagolhatjuk el az „otthoni dobozba” szánt filmeket, hiszen könnyedén megeshet, hogy a DVD-forgalmazásban rövid időn belül viszontlátjuk ezeket, és általában véve örvendetes, hogy több tévés mozgókép készül (a közszolgálati médiumok berkeiben). Annak ellenére, hogy a kereskedelmi csatornák továbbra sem látnak nagy – mi több: semmilyen – fantáziát ezeknek a filmnek a gyártásában. Egyesek szerint ezzel fittyet hánynak előírt kötelességüknek is.

Nem lehet okunk a panaszra, várhatóan majd’ két tucat magyar produkció került és kerül még ebben az évben a hazai közönség elé. Ennek örül a néző, a forgalmazó és a mozis is. Ha nem lett volna a tavalyi esztendő végén a nagy nézettségnek örvendő Csak szex és más semmi, szomorú évet zártak volna a magyar filmszínházak. Külön öröm és a hazai filmeseket dicséri, hogy éppen egy magyar produkció lendített a pangó piacon.

Nagyobb érdeklődésre számot tartó filmekkel találkozhatunk 2006-ban is. Ide sorolhatjuk az 1956-os olimpiai szovjet-magyar vízilabdameccs történetét feldolgozó Szabadság, Szerelem című akciódrámát. A filmet Joe Esterhas, Gárdos Éva, Bereményi Géza és Divinyi Réka írta, Goda Krisztina rendezte, a főszerepeket Fenyő Iván és Dobó Kata alakítja, a producer Andy Vajna, az ősbemutatót október 23-ra várhatjuk.

Nagy várakozás előzi meg a Tüskevár új változatát is a „sorstalanságos” Nagy Marcellel, amit egyéves kényszerszünet után idén fejeznek be, és amelynek rendezője a Pizzást is jegyző Balogh György. A Tibor vagyok, de hódítani akarok sikere után Fonyó Gergely rendező egy újabb vígjátékkal rukkol elő.


Jancsó Miklós és Grunwalsky Ferenc a nyár elején forgatta a „Kapa–Pepe-trilógia ötödik darabját”, az Idegölőt. A magyar közönségfilm (egyik) újraálmodója, Herendi Gábor Vaxerelem címmel forgatja új romantikus vígjátékát. Forog Török Ferenc harmadik nagyjátékfilmje, a Moszkva tér és a Szezon után az Overnight. Idén várhatóan végre elkészül Tarr Béla hányattatott sorsú filmje, A londoni férfi is.

Animációs variációk

Visszatérnek a magyar kisemlősök, vagyis terítéken van a Macskafogó 2. és a Vuk 2. Egy ördögi kandúr és a rágcsálók küzdelme: húsz évvel a nagy siker után folytatják a kultikus magyar rajzfilm, a Macskafogó (1986) kisállat-háborúját. Az első felvonást is jegyző rendező, Ternovszky Béla Nepp József meséje és rajzai alapján az afrikai őserdőbe kalauzol, ahol egy szelídítetlen macskatörzs készül a nagy bosszúra. Az új sztori központi alakja egy kotnyeles újságíró, Stanley (magyar hangja: Rudolf Péter), és természetesen színre lép a kortalan és legyőzhetetlen szuperegér, Grabovszky (a négy gengszter patkány ellenben megvénült, akár a meszes memóriájú rendőrfőnök, Edlington). A Macskafogó 2.: A sátán macskája munkacímű rajzfilm 2007 karácsonya tájékán jut a hazai mozikba.

Háromdimenziós rókaszerelem angol-magyar koprodukcióban: számítógépekkel animálják tovább a másik itthoni rajzfilm-kedvenc, a Vuk hőseinek történetét, amiben a hajdani címszereplő sarja beleszeret egy cirkuszi rókalányba. A film rendezője, egyik forgatókönyvírója és producere a Linda és a Família Kft. atyja, Gát György. A bemutatót jövő húsvétra tervezik, a 13 részes tévésorozat-változatot 2007 karácsonyától sugározná többek között a Duna Televízió.


Magyar filmek előkészületben – A bőség zavara 1


Izlandi históriát dolgoz fel a Nyócker! rendezője, Gauder Áron, aki Egill munkacímű rajzfilmeposzában a viking történelem egy darabját szeretné feldolgozni. A film hőse Egill Skallagrímsson miközben keresztbe-kasul barbárkodik a fél világon, és áldozatai koponyájából koccint Thor isten egészségére, dalra fakad, és hőskölteményeket szerez. A nemzetközi porondra szánt – izlandi, finn, kanadai és magyar koprodukcióban készülő – Egill hősei a tervek szerint angolul szólalnának meg, de születne izlandi és természetesen magyar szinkron is. A film először hazánkban kerülne a mozikba, várhatóan 2009 elején.

Magyar filmek előkészületben – A bőség zavara 2


Szintén háromdimenziós animáción dolgozik a korábban tévés fenegyerekként hírnevet szerzett Árpa Attila (Argó) és csapata, aki – a Harry Potter- és A Gyűrűk Ura-filmek világát megidéző és népmesei motívumokat felvonultató – A sólyom országa című filmje rendezését a videoklipes Tóth Gergőre bízta. Az nem állja meg a helyét, hogy a film gonosz hercegének hangját Árpa kölcsönzi, annyi azonban kiszivárgott, hogy Csuja Imre, Gesztesi Károly és Józsa Imre orgánuma valószínűleg hallható lesz a filmben, ami a tervek szerint jövő nyáron jut a megvalósulás végső fázisába. A kifejezetten gyerekeknek gyártandó fantasy-mese bemutatója 2007 decemberére várható, mint ahogyan a most készülő, szintén 3D-s Tündér Lala-adaptációé is, amit Szabó Árpád rendez.

Visszaemlékezés, ’56,

Magyar filmek előkészületben – A bőség zavara 3


Egészen más (ha úgy tetszik: sűrűbb, vagyis drámaibb) vizekre evez Koltai Lajos. Első angol nyelvű rendezését Susan Minot írónő Evening című bestsellere alapján forgatná, amiben egy rákbeteg, haldokló nő emlékezik vissza élete szerelmére, a közösen eltöltött három napra. A tervek szerint a jövőre elkészülő film női főszerepeit Vanessa Redgrave, Claire Danes és Toni Collette alakítja.

Filmre vitt magyar történelem: az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója alkalmából mintegy tíz itthoni és határon túli produkció jut a nézőkhöz. Colin Gray és Megan Raney A szabadság vihara című dokumentumfilmje, Goda Krisztina Szabadság, Szerelem című nagyjátékfilmje és Szilágyi Andor író-rendező Mansfeld című, magyar–kanadai koprodukcióban született drámáján (premier: szeptember 14.) kívül több film is készül az emlékezés jegyében.

Vidnyánszky Attila Szőcs Géza erdélyi író drámáját viszi vászonra Liberté ’56 címmel. A tervek szerint október 22-én debütál Erdőss Pál Budakeszi srácok című alkotása. Göncz Árpád még 1989-ben Az államminiszter címmel írott írását Csernay Judit producer és Dömölky János rendező alakítja filmmé Bibó körút címmel. Előreláthatólag novemberben találkozhat a közönség a színházi író és dramaturg Pozsgai Zsolt és Mihályfy Sándor Csendkút, illetve Péterffy András és Jeli Ferenc Sínjárók című filmjével. Szomjas György 1956, vagy a Nap utcai fiúk munkacímű filmje a 2007 évi hazai filmszemlén mutatkozik be.

Csányi, Beckham és Zidane egy filmben

Neményi Ádám producer Puskás Ferencről szeretne filmet készíteni. Rendezőként Antal Nimródot látná szívesen, aki viszont ősztől Amerikában forgatja a Vacancy című brutális horrort, Sarah Jessica Parkerrel és Luke Wilsonnal. A címszereplőt Neményi szerint Stohl András vagy Csányi Sándor alakíthatná, feltűnne a vásznon David Beckham és Zinedine Zidane is. Jelentkezett Hajdu Miklós Zoltán is, Hajdu Szabolcs rendező öccse is, hogy szívesen játszana a filmben. A történet az ötvenes évek elejétől a hatvanas évekig, mintegy tíz esztendőt ölelne fel a legendás magyar labdarúgó életéből. A forgatókönyvön Szöllősi György, a Nemzeti Sport újságírója és Fonyódi Tibor, a Metamorfózis című Christopher Lambert-film írója közösen dolgozik. A játékfilm előtt egy dokumentumfilmet forgatnak a témáról Németországban.

Winona Ryder és Dennis Hopper is nálunk forgat?

Magyar filmek előkészületben – A bőség zavara 4


Több nemzetközi koprodukció érkezik hazánkba még az idén. Igazi nemzetközi sztárokat vonultat fel az Alpha Numeric című angol–magyar–olasz thriller. A filmben játszik Winona Ryder, Val Kilmer és Dennis Hopper. A film – amit Fiona McKenzie írt és rendez – egy vonzó amerikai újságírónő (Ryder) és az orosz maffia küzdelméről szól, a riporterinának egy rendőrügynök (Kilmer) segít.

Mindeközben lehet, hogy „szittya színészekkel” találkozunk a gallok között. Speciális üzletet kötött ugyanis az SPI International Cannes-ban: nemcsak forgalmazni fogja az új európai megaprodukciót, az Asterix és az olimpiát, hanem részt vehet annak gyártásában, sőt beleszólhat a szereposztásba. A közép-európai régióigazgató, Ivan Hronectől úgy tudjuk, hogy a film rendezőjével, Thomas Langmann-nal és a producerekkel történt tárgyalásaik során felvetődött annak a lehetősége, hogy a kontinens színész- és sportoló sztárjai – Gérard Depardieu (Obelix), Alain Delon (Cézár), illetve Zinédine Zidane, David Beckham, Michael Schumacher – mellett cseh, szlovák, lengyel vagy akár magyar szereplőkkel gazdagodjon a stáblista. A helyi felvételek rögzítését idén szeptemberben kezdenék, a filmet 2008-ban mutatják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik