Élet-Stílus

Leiskolázták a világot a lányok

Tekintse meg galériáinkat!

200-as döntők
500-as döntők
Ezres döntők
Péntek
Csütörtök

Angyal Zoltán szövetségi kapitány előzetesen 6-8 elsőséget remélt, és azt mondta: örülne, ha ezek közül 2-3 olimpiai számban születne. Ezt tehát alaposan túlteljesítették a versenyzők, ráadásul a 12 diadal felét ötkarikás számban (férfi k-2, k-4, c-2 1000 m, női k-1, k-2, k-4 500 m) aratták.

Angyal aranyat adna a szurkolóknak

Angyal Zoltán szövetségi kapitány a világbajnokságot követő sajtótájékoztatón nem csak a magyar csapat egyedülálló teljesítményét dicsérte, de mint mondta: szíve szerint kiosztana egy 13. aranyérmet a magyar szurkolótábornak – írja az MTI.

“Kevésszer adatik meg az ember életében ehhez hasonló pillanat. Nekem pályafutásom során már háromszor 1998-ban, 2002-ben és most sikerült átélnem ezt az élményt. Nehéz meghatottság nélkül a versenyzők teljesítményéről, a hangulatról beszélni, amely azt hiszem, mindannyiunk számára felejthetetlen marad.”

“Nagy dolog van készülőben”

A szakember elárulta: a Kozmann György, Kolonics György kenupáros 1000 m-es, győztes döntője közben érezte, hogy itt valami nagy dolog van készülőben. “Amikor Kolonics Gyuriék az első napon megnyerték az ezer métert és Benedek Dalma diadalmaskodott ötszáz méteren már sejtettem, hogy nagyon eredményes világbajnokság van készülőben. Vannak a csapatnak olyan meghatározó egyéniségei, akiknek szereplése meghatározhatja az egész csapat produkcióját. Úgy érzem, ezen a világbajnokságon kialakult az olimpiai csapat gerince. Bízom benne, hogy már a jövő évi duisburgi kvalifikációs világbajnokságon sikerül majd megszerezni mind a tizenkét számban az indulási helyet a pekingi olimpiára.” – mondta a szakember, aki kiemelte, hogy a 41 fős válogatott 15 tagja aranyéremmel távozott a vb-ről. “Örömmel töltött el, hogy minden szakág nyert aranyérmet, ez biztató a jövőre nézve.” – tette hozzá Angyal.

A kapitány lapunknak elmondta, hogy voltak ugyan olyan versenyzőik, akiket az előzetes eredmények alapján előbbre várt, de senki nem okozott csalódást. “Akkor lettem volna csalódott, ha valamelyik egység lekési a rajtot, vagy feladja a futamát. Erről szó sem volt, mindenki kihajtotta magát. Benkő Zoltán az Eb-n jól szerepelt, és Szegeden is remek idő alatt teljesítette a távot, de a mezőny most ennyivel erősebb volt. Mike Róbert sem jutott be
Leiskolázták a világot a lányok 1

Paksy Tímea aranyérme mindenképpen meglepetés (MTI)

500-on a döntőbe, de mind a ketten nagyon kihajtották magukat, semmi okuk nincsen a bánkódásra.” – mondta a kapitány.

Sorban dőltek a csúcsok

Egy nemzet képviselői még soha nem nyertek ennyi aranyat világbajnokságon, de arra sem volt korábban példa, hogy az összes női számban magyar győzelem szülessen. A viadal abszolút sztárja a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos duó volt, amely sporttörténelmet írva hat-hat aranyat gyűjtött a Maty-éren, ez is rekord.

“Nem foglalkoztunk a csúcsdöntéssel, engem személy szerint mindig csak az adott feladat megoldása érdekel, másra nem gondolok. Természetesen azonban nagyon örülünk, hogy minden tervünket sikerült megvalósítani. Számomra az ezres számok és az 500 négyes volt a legnehezebb” – mondta az MTI-nek Janics.

Fábiánné Rozsnyói Katalin az FN-nek elmondta, hogy titokban ő is számított a lányok remek teljesítményére, hiszen már az Európa-bajnokságon is – egy szám kivételével – taroltak a magyarok. Egyedül Paksy Tímea nem nyert 200-on, de a Maty-éren ő is magabiztos versenyzéssel utasította maga mögé a riválisait.

Az egyelőre még nem végleges adatok szerint a négy nap alatt több mint 50 ezer néző látogatott ki a pályára, s a drukkerek felejthetetlen atmoszférát varázsoltak a létesítménybe. Produkciójukat a Nemzetközi Fair Play Bizottság is elismerte, a vezérszurkoló, id. Beé István a szervezet emlékérmét vehette át Kamuti Jenő elnöktől, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárától.

A magyar helyezések (kiemelve az aranyéremesek)
1000 m:
k-1: 10. Benkő Zoltán; 1. Benedek Dalma
k-2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor; 1. Kovács Katalin, Janics Natasa
k-4: 1. Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor; 1. Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra
c-1: 3. Vajda Attila
c-2: 1. Kozmann György, Kolonics György
c-4: 6. Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor
500 m:
k-1: 6. Benkő; 1. Benedek
k-2: 3. Kammerer, Kucsera; 1. Kovács, Janics
k-4: 2. Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor; 1. Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina
c-1: 13. Mike Róbert
c-2: 3. Kozmann, Kolonics
c-4: 5. Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc
200 m:
k-1: 4. Boros G.; 1. Paksy
k-2: 11. Sík, Csamangó; 1. Kovács, Janics
k-4: 2. Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs; 1. Paksy, Kovács, Janics, Patyi Melinda
c-1: 8. Bozsik Attila
c-2: 4. Kovács Gergely, Végh Attila
c-4: 2. Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób, Sarudi Pál

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik