Élet-Stílus

Aggasztóbb az információbiztonság, mint a terror

A felhasználók aggódnak az információbiztonság veszélyei miatt. Egy felmérés szerint ez az aggodalom egyre fokozódik az Egyesült Államokban és Európában egyaránt, a válaszolók a biztonságot, adataik védelmét várják el a fejlesztőktől és szolgáltatóktól.

Egyre bizonyosabb, hogy a felhasználók többre értékelik a megbízható adatvédelmet, mint a megszokott márkát. A legkobb példa erre a FireFox gyors terjedése, amely okaként az adatvédelem elsődlegességét említik az interneten böngészők.

Egy a Symantec és a Factiva által, 2200 felhasználó részvételével végzett kutatás összegezte a információs biztonságról kialakult összkép tapasztalatait.

A felmérésben megkérdezettek több mint fele nem csupán azt állította, hogy aggodalmuk a biztonság kérdését illetően egyre nő – különösen azok között, akik már első kézből megtapasztaltak valamilyen támadást –, hanem olyan komolyan veszik ezeket az incidenseket, hogy 40 százalékuk éppen biztonsági okokból kifolyólag szakított meg bizonyos tranzakciókat, amelyeket online, telefonon vagy valamilyen áruházon keresztül folytatott.

A válaszadók több mint harmada úgy vélekedett, hogy az üzleti ügyeket máshol intéznék, ha úgy éreznék, személyes információik veszélyben vannak, egynegyedük pedig garantáltan máshova helyezné át ezeket a tevékenységeket. Indokoltak az ilyen negatív felhasználói reakciók: 2005-ben több mint 52 millió számla feljegyzést loptak el, illetve tűnt el, így a tavalyi rekordévnek számít az ilyen cselekményeket tekintve.

Az Opinion Research Corporation által lefolytatott kutatás főbb megállapításai szerint az egyesült államokbeli felhasználók félnek leginkább az azonosítók eltulajdonításától. Sokkal jobban tartanak tőle, mint a terrorfenyegetésektől vagy más személyi biztonságot veszélyeztető körülménytől. Ezzel párhuzamosan az európai felhasználók az internetes tranzakciók biztonságát tekintik az információt érintő fenyegetettségek közül a legkiemelkedőbbnek.

A számítógép biztonsági fenyegetések, mint a vírusok vagy a kémprogramok egyformán gondot jelentenek mindkét földrajzi térségben: az Egyesült Államokban és Európában a felhasználóknak mintegy kétharmada esett már áldozatául ilyen jellegű támadásoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik