Élet-Stílus

Virágkarnevál Debrecenben

Tízezrek nézték végig Debrecen főutcáján, majd a Nagyerdőben, végül a nagyerdei stadionban a 37. debreceni nemzetközi virágkarnevál színpompás menetét vasárnap.

Az idei karneválon 17 virágkocsit és 17 hazai, illetve külföldi művészeti csoportot láthattak az érdeklődők. A fesztiválra Bulgáriából, Macedóniából, Spanyolországból, Törökországból, Görögországból, Szerbiából, Izraelből, Portugáliából és Olaszországból érkeztek művészeti csoportok.

A nagy sikert aratott virágkompozíciókhoz több mint hárommillió szál friss és száraz virágot használtak fel készítőik: a száraz virágok mellett az idén is az őszirózsa, a kardvirág és a büdöske volt a sláger. A 37. debreceni virágkarnevál sok szempontból újítást is hozott: Debrecen város kocsiját most első alkalommal díszíthette fel az érdeklődő lakosság, s az ily módon elkészült kompozíció is felvonult a karneváli menetben és részt vesz a kocsik versenyében.

Ugyancsak első alkalommal indított virágkocsit a református egyház, a kedden Debrecenben befejeződő Magyar Reformátusok Világtalálkozója alkalmából. Az egyházi szimbólumokat láttató virágkocsit a református ifjúsági találkozóra Debrecenbe érkezett kerékpárosok kísérték a menetben.


A kompozíciók közül több is évfordulókhoz kapcsolódott: a Bocskai szabadságharc 400., illetve Bartók Béla születésének 125. évfordulójához. Utóbbi két virágkompozíció témájául is szolgált. Érdekessége volt a menetnek Érmihályfalva versenyen kívüli kocsija, amelynek hatalmas virágharangja az 1456-os nándorfehérvári diadalt idézte. A virágkocsi egyik felirata – Jövőre veletek … pedig már Románia jövő évi európai uniós csatlakozására utalt.

A 17 virágkocsit a karneváli felvonulást követően kiállították a nagyerdei stadionban. Az érdeklődők itt közelről is megnézhetik a kompozíciókat, amelyek este immár kivilágítva vonulnak végig a belvároson. A 37. nemzetközi virágkarnevál az esti felvonulást követően Debrecen főterén látványos tűzijátékkal, majd hajnalig tartó utcabállal fejeződik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik