Élet-Stílus

Talmácsi Gábor a dobogón

Talmácsi Gábor a harmadik lett a 125 kcm-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság 12., csehországi futamán, vasárnap Brnóban.

A viadalt a pontversenyben éllovas spanyol Alvaro Bautista nyerte, a finn Mika Kallio lett a második. Tóth Imre, a nyolcadliteres géposztály másik magyarja a 20. helyen végzett.

Remek rajt

Gond nélkül elstartolt a mezőny, Talmácsi óriási bravúrral a kilencedikről feljött az ötödik helyre, míg az élen Bautista, mögötte pedig a hazai közönségkedvenc Lukas Pesek robogott. Az 5. körben egy ötös boly meglépett, az olasz Matta Pasini, mögötte Kallio, aztán Bautista, majd Pesek és végül Talmácsi száguldott. Előnyük a “karavánnal” szemben közel kétszáz méter volt.

Féltávnál változatlan volt a helyzet, annyi különbséggel, hogy Bautista került az élre Pasini pedig a második volt. Az élcsoport és az üldözők között tovább nőtt a különbség, Talmácsi pedig remekül tartotta ötödik helyét.

Bravúros finis

Öt körrel a vége előtt Talmácsi megelőzte Pasinit és már a negyedik helyen repesztett, míg az első helyen Bautista, mögötte pedig Kallio robogott. A hajrában óriási csata alakult ki a pontversenyben éllovas spanyol és a második finn között. Kallio mindent elkövetett, hogy az élre kerüljön, Bautista azonban rendre résen volt és kivédte a kísérleteket. Talmácsi pedig az utolsó kanyarban berobbant a harmadik helyre, és óriási bravúrral idei legjobb eredményét sikerült kiharcolnia.

“Nagyszerű, csodálatos verseny volt!” – nyilatkozta a magyar motoros, aki harmadik helyének köszönhetően a kilencedikről a nyolcadik helyre jött fel a vb-pontversenyben. “Azt hiszem, jót tett nekem és a csapatnak is a közel egyhónapos pihenés. A futam kemény volt, és határtalanul örülök annak, hogy végre kijött a lépés, és dobogós helyet sikerült szereznem. Életem egyik legnagyszerűbb napja a mai, hiszen tudomásom szerint legalább húszezer magyar jött ki Brnóba, hogy megnézzék a versenyt és szurkoljanak nekem. Boldog vagyok, hogy örömet okozhattam nekik és köszönöm, hogy kitartottak mellettem. Még öt futam van hátra, és remélem, újabb sikereket könyvelhetek el.”

Végeredmény 125 kcm:
1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 41:00.673 p
2. Mika Kallio (finn, KTM) 41:00701
3. TALMÁCSI GÁBOR (Honda) 41:12.082
4. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 41:12.516
5. Thomas Lüthi (svájci, Honda) 41:12.828
6. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 41:12.936
…20. Tóth Imre (Aprilia) 42:08.812

A pontverseny élcsoportja:
1. Bautista 230 pont
2. Kallio 161
3. Pasini 147
4. Gadea 133
5. Faubel (spanyol, Aprilia) 123
6. Pesek (cseh, Derbi) 102
7. Lüthi 91
8. Talmácsi 81.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik