Élet-Stílus

Sporttörténelmet írtak a magyar hölgyek

A 200 m-es döntők során 3 arany-, 1 ezüst és 1 bronzérmet gyűjtöttek a hazai versenyzők a szegedi kajak-kenu világbajnokságon, amelyet így összesen 12 elsőséggel, 2 második hellyel és 4 harmadik hellyel zártak. A nőknél minden a versenyszámot magyar egység nyert.

Ez minden idők legjobb magyar vb-szereplése, az eddigi csúcsot a 2003-as gainesville-i vb jelentette 10-1-3-as mérleggel. A mezőnyből ismét kimagaslott az Európa-bajnokságon is verhetetlen Kovács-Janics duó, akik hat aranyérmet nyertek.

A legrövidebb távon győzött – mégpedig hatalmas fölénnyel – Paksy Tímea (k-1), aki így pályafutása első egyéni vb-címét szerezte. Megvédte tavaly, Zágrábban kiharcolt elsőségét a Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpáros, miután délelőtt is már nyert két aranyat. A duó újabb sikerével a sportág hazai történetének 150. vb-aranyérmét kaparintotta meg. A három hölgy később – a viadal utolsó számában -, Patyi Melindával kiegészülve négyesben is a leggyorsabb volt, így a világbajnokság összes női versenyét magyar lapátforgató nyerte. Kovács és Janics sporttörténelmet írva hat-hat aranyat gyűjtött a Maty-éren – erre, azaz egy vb-n ennyi győzelmet begyűjteni korábban még senki sem volt képes. Kovács, az MTK klasszisa karrierjét tekintve már 21 vb-címnél jár.

A címvédőként induló Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Beé István, Babella Balázs kajaknégyesnek ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel, míg a Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál összeállítású kenus kvartett remek versenyzés után a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Boros Gergely (k-1) 190 m-nél még vezetett, végül azonban lecsúszott a dobogóról és negyedikként zárt, s ugyanez a pozíció jutott a Kovács Gergely, Végh Attila kenus duónak is, Bozsik Attila (c-1) pedig nyolcadik lett.

B döntőre a hazaiak közül egyedül a Sík Márton, Csamangó Attila kajak kettes kényszerült, ők ott a második, összesítésben pedig a 11. helyen zártak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik