Élet-Stílus

Kajak-kenu vb: az első kellemetlen meglepetés

A vb második napjának délelőttjén a leghosszabb táv középfutamait rendezik, s a házigazdák közül elsőként a Démász-Szeged olimpiai bronzérmesének, Vajda Attilának kellett vízre szállnia, futamából az első három került a fináléba.

Vajda remek formában

A csütörtöki körülményekhez hasonlóan ismét jelentős szembeszélben rendezett verseny során a 23 éves versenyző – aki júniusi balesete, súlyos bokasérülése, majd gyors felépülés után az utolsó pillanatban került a csapatba – előbb megbújt a mezőnyben, majd remekül hajrázva sorra hagyta le riválisait, köztük az Eb-aranyérmes román Florin Mironcicet, valamint az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz Makszim Opaljevet, és elsőként ért a célba.

A Kozmann György, Kolonics György kenus duó is bejutott a szombati döntőbe 1000 m-en. A tavaly bronzérmes magyar egység a középfutamban semmit nem bízott a véletlenre, s szinte végig vezetve, nagy előnnyel, többek között az Eb-aranyérmes lengyeleket megelőzve elsőként érkezett a célba. Így biztosan került a legjobb kilenc közé, hiszen a futamból az első három jutott a fináléba.

Kammererék futamgyőztesek

A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó is bejutott – mégpedig futamgyőzelemmel – a szombati döntőbe 1000 m-en.

Az Európa-bajnok, és Kucsera révén félig címvédő magyar kettős favoritnak számított középfutamában, ahonnan az első kettő került csak automatikusan a fináléba. A legjobban a lengyelek rajtoltak, akik egészen a hajráig vezettek is, a hazai közönség által űzött-hajtott Kammererék azonban tökéletesen osztották be az erejüket, és a finisben gond nélkül hagyták le riválisukat, és első helyükkel biztosan kerültek tovább.

Benkő a B döntőben

A magyar kajakos a középfutamában csak a negyedik lett, s csupán az első kettő, illetve a legjobb harmadik kvalifikálta magát a fináléba. A Győri VSE 23 éves lapátforgatóját a címvédő és
Kajak-kenu vb: az első kellemetlen meglepetés 1

Meglepetés Benkõ korai búcsúja (MTI)

olimpiai bajnok norvég Eirik Veraas Larsennel sorsolták össze, így a futamgyőzelmet Benkő nem célozhatta meg, reálisan a második pozícióra hajthatott.

Larsen rögtön a rajt után az élre állt, elszakadt a mezőnytől, mögötte azonban éles harc kezdődött, amelynek a magyar versenyző is részese volt. A norvég győzelméhez kétség sem férhetett, a hajrához érkezve Benkő, az ausztrál Ken Wallace és a dél-afrikai Shaun Rubenstein vívott egymással nagy csatát, de a hazai kajakos a végére elfáradt, így lecsúszott a továbbjutásról. Szombaton így a B döntőben állhat rajthoz, azaz a legjobb esetben is csak a tizedik lehet a vb-n. Benkő tavaly negyedikként zárt a zágrábi vb-n, a júliusi, racicei Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet szerzett ebben a számban.

A lányokért már nem kell izgulni

Vajdán, Benkőn és a kenu kettesen kívül a péntek délelőtti programban még két magyar egység érdekelt: a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kettős (k-2), valamint a Gyökös Lajos, Vereckei Ákos, Kökény Roland, Horváth Gábor összeállítású kajaknégyes.

Benedek Dalma (k-1), a Kovács Katalin, Janics Natasa duó (k-2), a Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra kajakos és a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor kenus kvartett már a csütörtöki előfutamban kiharcolta a döntős szereplés jogát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik