Élet-Stílus

A dohányzás megvéd a Parkinson-kórtól?

Az eddig koporsószegnek nevezett cigaretta gyógyhatást is kifejthet nikotintartalmával – vélik amerikai tudósok, akik állatkísérleteikben azt tapasztalták: a nikotin megakadályozza annak az agyi idegcsoportnak a pusztulását, amelynek leépülését a Parkinson-kór előidézőjének tartják.

A Parkinson-kór az agy bizonyos területein – ma sem pontosan ismert okokból – bekövetkező idegsejtpusztulás miatt kialakuló betegség. Jellemzői: remegés, maszkszerű arc, lelassult, csoszogó mozgás, egyensúlyzavar. A Parkinson-kór általában a 60 év fölöttieket támadja meg, ám újabban egyre többen betegszenek meg 40. életévük betöltése előtt. A dopamintermelő sejtek hiánya okozta betegségben jelenleg mintegy ötmillió ember szenved világszerte.

A mostani, állatokkal végzett kísérletsorozat alapján úgy tűnik, a nikotin védő hatást fejt ki a Parkinson-kór által megkárosított agyi struktúráknál. Ennek nyomán immár érthető lenne, hogy ez a betegség miért sújtja kevésbé a dohányosokat, mint a nemdohányzókat. A betegség ugyanis a nemdohányzók között kétszer gyakoribb, mint a dohányosok körében – olvasható a Journal of Neurochemistry című tudományos szaklap internetes kiadásában.

A beszámoló szerint egy kaliforniai kutatóintézet tudósai különleges, a Parkinson-kór hatásait utánzó, azaz az agyi funkciók fokozatos elvesztését előidéző vegyületet (MPTP) adtak be a kísérleti állatoknak, majd ez utóbbiak egy része hat hónapon át rendszeresen nikotint kapott. A kísérletsorozat végén a kutatók azt tapasztalták, hogy a nikotinnal kezelt állatok agyában 25 százalékkal kevesebb kár keletkezett, mint a szintén MPTP-vel károsított, de nikotint nem kapó társaiknál.

Egyelőre ugyan óvakodnak a kutatók, hogy kifejezetten javasolják a dohányzást az embereknek (már csak azért sem, mert köztudott a vegyület káros – akár tüdőrákot is okozó – hatása), ám azt hasznosnak tartanák, ha alaposabban megvizsgálnák, még milyen területeken lehetne felhasználni a közismert vegyületet orvosi célokra.

Érdekesség, hogy más vizsgálatok kimutatták, hogy a kávé és az extrém sportok szintén védelmet jelentenek a Parkinson-kór kialakulásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik