Élet-Stílus

Megéri olimpiát rendezni?

Mindenki szeretné, hogy legyen Budapesten olimpia, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy elég felkészült-e az ország egy ilyen esemény megrendezésére. Kérdés, mi alapján tudjuk ezt eldönteni. Egy most megjelent könyv 1972-től elemzi az olimpiák gazdasági hátterét, makrogazdasági tanulságait.

Holger Preuss, a mainzi egyetem professzora Az olimpiai játékok gazdasági háttere című könyvében az 1972-es müncheni-től a 2004-es athéni sportünnepig követi végig a játékok gazdasági előzményeit és eredményeit, valamint kitekintést nyújt a két év múlva rendezendő pekingi olimpiára is.

Az olimpia egyértelműen a legtekintélyesebb sportesemény, de a rendező városok, régiók, országok számára sokkal több annál. Napjainkban az olimpiának otthont adó ország olyan eredményeket érhet el Preuss szerint például a városfejlesztés területén, akár már hét év leforgása alatt is, amelyek egyébként csak néhány évtized leforgása alatt valósulnának meg.

A kötet szerzőjének nem volt könnyű dolga, mert az olimpiák rendezői a legkülönbözőbb kimutatásokat készítettek, sőt igyekeztek a saját számukra kedvezőbb színben feltüntetni a pénzügyi adatokat. A professzor mindezeket figyelembe véve próbálta meg összehasonlító elemzés alá vonni a kilenc olimpia társadalmi, gazdasági mérlegét.

A kötet aktuális és tanulságos olvasmány itthon is, ahol a BOM mozgalom révén néhány hónapja újra téma egy budapesti olimpia megrendezésére.

Összefogás a budapesti Olimpiáért

A magyar gazdasági életben meghatározó szerepet játszó vállalatok 2005. november 24-én létrehoztak „BOM” elnevezéssel egy olyan közhasznú egyesületet, mely mozgalom formájában tevékenykedik azért, hogy az olimpia házigazdája mihamarabb Budapest lehessen.

Magyarország 157 olimpiai aranyérmével, 137 ezüstérmével és 158 bronzérmével a nyári olimpiák történetének hetedik legeredményesebb sportnemzete, és a harmadik a világon az egy főre jutó olimpiai érmek számát tekintve. Ennek ellenére az országok olimpiai örökranglistájának első tíz helyezettje közül egyedüliként még soha nem rendezhetett nyári játékokat – hívja fel a figyelmet Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM egyik kezdeményezője.

A BOM alapítói egyetértenek abban, hogy az olimpia megrendezése ösztönözné a befektetéseket és a beruházásokat, sok tízezer új munkahelyet teremtene, élénkítené a turizmust, fejlesztené az infrastruktúrát és soha nem látott módon egységbe kovácsolná a nemzetet. A BOM célja, hogy megteremtse a nemzeti egységet annak érdekében, hogy a Fővárosi Önkormányzat
és a Magyar Olimpiai Bizottság, a magyar kormány, valamint a parlamenti pártok teljes támogatása mellett benyújtsa Budapest jelentkezését a nyári játékok megrendezésére, azzal a céllal, hogy a 2012-es londoni nyári játékok után a következő európai rendezésű olimpiának a magyar főváros adhasson otthont.


/Holger Preuss: Az olimpiai játékok gazdasági háttere – Az 1972-2008. évi olimpiai játékok összehasonlítása
Megjelent a Sanoma Zrt. gondozásában.
Kapható a Libri boltjaiban, és a Sanoma Centrumban./



Ajánlott videó

Olvasói sztorik