Élet-Stílus

Kovácsék félgőzzel is a legjobbak

A máris szépszámú közönség nagy örömére, a papírformának megfelelően minden magyar egység továbbjutott a csütörtök délelőtti 1000 m-es előfutamokból a szegedi kajak-kenu világbajnokság első napján. Négy hajó egyből a szombati döntőbe, öt pedig a pénteki középfutamba kvalifikálta magát.

A címvédő és Európa-bajnok Kovács Katalin, Janics Natasa duó visszafogott teljesítménnyel is magabiztosan nyerte előfutamát, így – Benedek Dalmához (k-1) hasonlóan – egyből a szombati döntőbe jutott k-2 1000 m-en a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

A toronymagasan favorit magyar kettős, amely ezen kívül még öt számban indul a Maty-éri viadalon, láthatóan nem erőltette meg magát első vízre szállása alkalmával. Fölényére jellemző, hogy a futam többi résztvevője még így is csak tisztes távolból – természetesen hátulról – figyelhette a duót. Ez alól csak a kínai páros volt kivétel, de a Kovácsékkal egyedül lépést tartó ázsiai egység is egy hajóhosszt kapott a világklasszis magyaroktól.

Négyesben is megy a hajó

A női kajaknégyesben folytatták a jó szereplést Kovácsék és Paksy Tímeával illetve Keresztesi Alexandrával magabiztosan bejutottak a fináléba. Az Európa-bajnok hölgyek esélyeshez méltóan megnyerték előfutamukat, s mivel innen az első három egyből a fináléba került, biztosították a helyüket a legjobbak mezőnyében.

A férfi kajak négyes (Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor) 1000 méteren a pénteki középfutamban folytathatja a szereplését. A kétszeres olimpiai bajnok Vereckeivel és Horváth-tal felálló férfi kajaknégyes – amelynek ebben az összeállításban ez a debütálása a nemzetközi mezőnyben – nagyon igyekezett, hogy megszerezze a máris döntőt érő első pozíciót, de a címvédő németekkel szemben erre nem volt esélye, végül második lett.

A Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású kenus kvartett pedig egyenesen bejutott a szombati döntőbe ugyanezen a távon. A fiatal kenusok a németek és az ukránok mögött harmadikként értek célba, s így még éppen elkerülték azt, hogy pénteken is vízre kelljen szállniuk – legalábbis ebben a számban.

Kolonicsék és Kammererék is a középfutamban

A Kozmann György, Kolonics György kenus és a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó is bejutott – mégpedig futamgyőzelemmel – a pénteki középfutamba 1000 m-en a szegedi világbajnokságon.

Előbb a tavaly bronzérmes Kolonicsékat szólították a rajthoz, s ők tulajdonképpen a rajttól végig vezetve értek célba, bár az utolsó métereken nagy csatát vívtak az oroszok kettősével, Alekszandr Kovaljevvel és Alekszandr Kosztogloddal.

Az Európa-bajnok Kucseráék – a fiatal versenyző egyébként címvédője ennek számnak, tavaly Zágrábban Kökény Rolanddal bizonyult a legjobbnak – szintén győztesként kvalifikálták magukat a folytatásra, mert ugyan a végén kiengedtek, de a riválisok már nem tudták befogni őket. A helyezésnek ugyanakkor nem volt nagy jelentősége, hiszen az első hat egyformán a középfutamba jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik