Élet-Stílus

Egy skót fiatal megállította Federert

A világelső Roger Federer óriási meglepetésre már a 2. fordulóban kiesett a 2,45 millió dollár összdíjazású, cincinnati keménypályás férfi tenisztornán, a Mestersorozat hetedik állomásán.

A dekoncentrált, 35-ször rontó svájci szupersztárt a 19 éves skót Andy Murray búcsúztatta, aki a két szett során hétszer(!) is elvette ellenfele adogatását. A 25 esztendős, vasárnap Torontóban diadalmaskodó Federer kudarca előtt sorozatban 54 észak-amerikai mérkőzésen nem talált legyőzőre. Ezzel idén 63 sikere mellett ötödször maradt alul, előző négy vereségét a spanyol Rafael Nadaltól szenvedte el.

“Nézzünk szembe a tényekkel: nem lehet megnyerni két mesterversenyt egymás után, mert az 13 nap alatt 12 meccset jelentene. Ha a legjobbak nem mentesülnek az első kör alól, senki sem fog sorozatban két nagy tornát vállalni. Hétszer elvesztettem a szervámat, ami elég aggasztó, de így is a mérkőzéseim 90 százalékát hozom. Szívesen folytattam volna a győzelmi sorozatomat, de néha azért jó kikapni” – értékelt a brit Andy Murray-jel szemben 7:5, 6:4-re alulmaradó svájci szupersztár. Búcsúja egyben azt jelenti, hogy 17 döntőjével nem állíthatja be a legendás Ivan Lendl rekordját, aki sorozatban 18 tornán jutott el a fináléig.

Mindössze 19 éves skót ellenfele – akit diadala várhatóan a top 20-ba juttat – annál elégedettebben nyilatkozott. “Roger ellen nem elég jól játszani. Szilárdan és kiegyensúlyozottan kell ütni” – jelentette ki Murray, aki 23 találkozójából 18-at megnyert, amióta az amerikai sikeredző, Brad Gilbert irányítja a felkészülését.

A fiatal skót mellett Nadal, Ferrero, Bagdatisz és Haas is bejutott a következő körbe, Blake viszont a világelsőhöz hasonlóan korán csomagolhatott, akárcsak David Nalbandian. A 3. helyen kiemelt játékost a svájci Stanislas Wawrinka verte két sima szettben.

Eredmény, 2. forduló (a 16 közé jutásért)
Murray (brit) – Federer (svájci, 1.) 7:5, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik