Élet-Stílus

Javult a Balaton állapota

A környezetvédelmi minisztérium Balatonról készült jelentése szerint az elmúlt három-négy évben jelentősen javult a Balaton állapota.

“2005-ben nagymértékben nőtt a tó vízszintje, olyannyira, hogy 2005-ben és 2006-ban több alkalommal is meg kellett nyitni a Sió-csatorna zsilipjét, mert a mélyebben fekvő területeket veszélyeztette volna a magas vízszint” – mondta Danks Emese a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a tó vízminőségének vizsgálata is kedvező eredményt hozott. A tisztiorvosi szolgálat 73 strandon ellenőrizte a víz minőségét és megállapította, hogy közülük 67-ben kiváló, hat esetben pedig megfelelő tisztaságú volt a Balaton vize.

A jelentés kitér a Balaton-part szennyvízelvezetésének és szennyvíztisztításának a helyzetére is – közölte a kormányszóvivő, aki hozzátette: a dokumentum szerint a tó környéki települések szennyvízkezelését korszerűsítő beruházások az ütemterv szerint haladnak.

A Balatonnál közmunkaprogram keretében 2005-ben rendbe tették a csapadékvíz elvezetőket és lefolyókat, felszámolták az illegális hulladéklerakókat, megtisztították a közutak és gyalogátkelők környezetét és a vasúti kereszteződéseket – közölt részleteket a kormányszóvivő a környezetvédelmi tárca jelentéséből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik