Élet-Stílus

Veszélybe került Gatlin pályafutása

A nemzetközi szövetség (IAAF) nyilvánvalóvá tette: amennyiben beigazolódik, hogy a 100 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, az amerikai Justin Gatlin doppingolt, akkor örökös eltiltással sújtják.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) szóvivője közölte: ha a 2001-ben már egyszer lebukott Gatlin edzője, Trevor Graham ellen vall, akkor megúszhatja nyolcéves kihagyással.

Pierre Weiss, az IAAF főtitkára közölte: a szabályok minden bizonytalanságot kizárva rögzítik, az első pozitív teszt kétéves, a második pedig örökös eltiltást ér. “Nem látok lehetséges módozatot arra vonatkozóan, hogy ha a versenyző bűnös, akkor ne élete végéig tiltsák el” – fogalmazott Weiss.


Lamine Diack, az IAAF elnöke sajnálattal értesült arról, hogy Gatlin doppingolt. “A konkrét üggyel kapcsolatban nem nyilatkozom addig, amíg le nem zárják. Az IAAF változatlan harcol a dopping ellen. Meg kell őriznünk a sport értékeit, hitelességét. Meg kell óvnunk a nagy többséget a csaló kisebbséggel szemben” – mondta Diack. A tavalyi szabadtéri vb-n 100 és 200 méteren is aranyérmes, 24 éves Gatlin legutóbb egy áprilisi versenyen adott pozitív mintát, amelyben túl magas volt a tesztoszteron-szintje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik