Élet-Stílus

Forma–1 a McLaren nélkül?

Úgy hírlik, a Mercedes él opciós jogával, és felvásárolja a McLaren részesedésének egy - vagy teljes - részét. Így akár egy újabb önálló gyári csapat jöhet létre az autósport királykategóriájában.

A német Auto Bild megszellőztette, hogy a Mercedes-Benz felvásárolja a McLaren csapat részesedését a közös istállójukban. A DaimlerChrysler elégedetlen a csapat teljesítményével, miután 1999 óta nem szereztek világbajnoki címet a Forma–1-ben. Jelenleg a McLaren-Mercedesben a német autógyártó 40, míg a McLaren 60 százalékos részesedéssel bír.

Amikor a konszern ezt a kisebbségi részesedést megvásárolta, akkor a szerződésben opciós jogot kapott a fennmaradó rész tulajdonjogának megszerzésére is. Ezzel a felvásárlással befejeződhet az a folyamat, amellyel egy teljesen önálló Mercedes csapat jöhet létre. A hírek 70–80, illetve 100 százalékos tulajdonszerzésről szólnak.

Korábban az Ilmor szállította a versenymotorokat, amik Mercedes néven kerültek a versenyautókba. 1993-ban szerzett a cégben 25 százalékos részesedést a német vállalat, amelyből aztán tavaly kivásárolta a Forma–1-es fejlesztésekért felelős részlegeket. Ekkor hozták létre a Mercedes-Benz High Performance Engines Ltd. leányvállalatot.

Most pedig a Mercedes megszerezné a karosszériáért felelős részleget is. Arról egyelőre nincs hír, hogy változtatnának a néven, de vélhetően nem hagyják veszni, hiszen a motorsportokon kívül az utcai autóknál is jól cseng a McLaren neve. Vélhetően kissé átalakulna az eddig Martin Withmarsh, a McLaren vezérigazgatója, Ron Dennis csapatfőnök és Norbert Haug sportigazgató által alkotott vezetés hatásköre. Minden bizonnyal az eddigi egymás mellé rendeltség után Haug lesz a főnök. A pletykák szerint Dennis nem is marad a csapatnál, hanem Bernie Ecclestone mellé kerül, s később átveszi az F1 irányítását.

A Mercedes számára jó példa lehet a BMW hasonló útja, mely motorszállító volt, majd a Williamsszel alkotott csapatot, az idén pedig már önállóan versenyez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik