Élet-Stílus

Thaiföld ingyen laptopot adna minden iskolásnak

Több millió általános iskolás kapna ingyen laptopot a thaiföldi miniszterelnök tervei szerint. A 100 dolláros laptopra mégis lenne kereslet ázsiai országban, vagy csak ügyes választási fogás a politikus részéről?

Folyik a vita az ENSZ által is támogatott olcsó, gyermekeknek szánt laptopok hasznáról. Mindeddig azonban csak az ötlet kitalálói lobbiztak a világ nagy cégeinél együttműködés, vagy támogatás reményében. Bár már többször elterjedt, hogy több millió laptopra lenne igény kézzelfogható megrendelésekkel nem nagyon tudták alátámasztani a koncepciót.

A thaiföldi miniszterelnök – Thaksin Shinawatra – ambiciózus terveket jelentett be az olcsó laptopokkal kapcsolatban. A Nicholas Negroponte vezette szervezettől több millió laptopot rendelne a thai kormány, ha az első prototípusok megtetszenek az ázsiai ország vezetőinek.

A miniszterelnök rádióban nyilatkozata szerint minden általános iskolás kapna az olcsó gépekből, ráadásul a költségeket is a kormány vállalná. Az ingyenes számítógép az oktatást segítené, ahogy a miniszterelnök fogalmazott könyvek helyett, mivel azokat a számítógép tartalmazná. Az erősen félreérthető nyilatkozatból nem derül ki pontosan, hogy miként képzeli a miniszterelnök a „könyv helyett” laptopból tanulást, de tény, hogy ez a nyilatkozat az első igazi nagy megrendelési kilátás a Negroponte által favorizált eszközre.

Választási fogás?

Az olcsó laptopokat a kormány szakértői tesztelnék és ha megfelelőnek találják az első eszközöket, a kormány nagyobb számban is megrendelné az oktatási segédeszközt.

A program kritikusai azt mondják, hogy az elmaradott országokban egy ilyen program finanszírozása más fontosabb feladatok megoldásától von el pénzügyi eszközöket és hogy volna fontosabb feladata a kormányoknak a lemaradásuk behozásában, mint a 100 dolláros laptopok megvásárlása.

A thai miniszterelnök nyilatkozataival kapcsolatban az elemzők arra hívják fel a figyelmet hogy, az októberi választásokon induló elnök kampányában elhangzó ígéreteket érdemes óvatosan kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik