Élet-Stílus

Öngyilkosbiztos lesz a Golden Gate

A világhírű hidat felügyelő hatóságok több évtizedes vita után úgy döntöttek, biztonsági korláttal szerelik fel az építményt.

A San Francisco-öböl felett átívelő, 1937-ben átadott, 2,7 kilométer hosszú hídról lélegzetelállító kilátás nyílik. A 227 méterrel a víz felett húzódó építmény – átadása idején a világ leghosszabb és legmagasabb függőhídja – mágnesként vonzza az öngyilkosokat: eddig összesen már vagy 1200-an vetették át magukat a híd gyalogos járdájának korlátján, és lelték halálukat a mélyben. Tavaly 23 ember vetett véget így életének.

A híd közlekedési és biztonsági hatósága tavaly kétmillió dolláros pályázatot írt ki a védőkorlát tanulmányára, amelyet négy pályázó készített el idén augusztusra. A hatóság ezek közül választja ki majd a nyertes elképzelést annak érdekében, hogy lezárhassák a mindeddig megoldhatatlannak tűnt problémát.

A 15-25 millió dollár költségűre tervezett biztonsági intézkedésnek azonban ellenzői is akadnak. A legtöbben azt kifogásolják, hogy az öngyilkosokat visszatartó korlát és védőháló elcsúfítaná a csodálatos art deco stílusú hidat. A terv bírálói szerint a pénzt más, hasznosabb célra is lehetne fordítani és szerintük nem tudni, milyen hatással lenne a hídra a szélfogóként működő védőrendszer.

Az öngyilkosok elriasztására már több terv is született az utóbbi évtizedekben, nem egy közülük teljes költségkalkulációval, sőt prototípussal, az ellenzők miatt azonban egyik sem valósulhatott meg.

A Golden Gate-ről leugró öngyilkosok 120 kilométeres óránkénti sebességgel csapódnak a vízbe. Ha nem halnak meg azonnal, megfulladnak. Sok holttest soha nem kerül meg, a cápák martalékává válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik