Élet-Stílus

Amerikai tulajdonos az Aston Villánál

Hétfőn elkelt az Aston Villa. Az angol labdarúgó Premier League-ben érdekelt birminghami klubot részvényenként 5,47 fontért, összesen 62,6 millió fontért megvette egy amerikai üzletember, Randolph D. Lerner, az NFL-ben szereplő Cleveland Browns tulajdonosa.

Ezzel újabb patinás angol csapat kerül külföldi tulajdonba. Egy éve egy másik amerikai vállalkozó, a Tampa Bay Bucaneers futballcsapatát is birtokló Malcolm Glazer a Manchester Unitedet vette meg 790 millió font körüli összegért. Az orosz milliárdos Roman Abramovics, a Sibneft olajtársaság volt tulajdonosa, jelenleg az állami Rosneft olajcég és az Evraz acélművek résztulajdonosa, 2003-ban a londoni Chelsea futballklubot vásárolta meg 60 millió fontért.


Abramovics azóta közel 400 millió fontos beruházással sztáralakulattá varázsolta az angol csapatot, amely idén sorozatban másodszor szerezte meg a bajnoki címet. Az Aston Villáért elfogadott vételár 47 százalékkal magasabb a klub tavaly szeptember közepi tőzsdei áránál – akkor kezdődött a felvásárlási procedúra –, illetve tíz százalékkal magasabb a részvények pénteki záróértékénél. Az Aston Villát 1997-ben vezették be a londoni tőzsdére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik