Élet-Stílus

Günter Grass beismerte, hogy SS-tag volt

Az irodalmi Nobel-díjas német író, Günter Grass szombaton beismerte, hogy tizenhét évesen az egykori náci párt fegyveres alakulatának, a hírhedt Waffen SS-nek a tagja volt.

A 79 éves író, akit leginkább a XX. század egyik legkiemelkedőbb irodalmi alkotásával, a Bádogdobbal azonosítanak, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában először beszélt arról, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban behívót kapott a Waffen SS egyik páncélos hadosztályába, amely az akkori cseh- és morvaországi protektorátusban teljesített szolgálatot. Grass minderről részletesen beszámol önéletrajzi naplójában, amelyet a göttingeni Steidl kiadó a tervek szerint szeptemberben jelentet meg.

Közvetlen feleősséget nem érez

Az író már előzetesen, a tekintélyes konzervatív lapnak nyilatkozva – hatvanegy évvel a háború befejeződése után – felfedte a titkot. Szavai szerint “ki kellett adnia magából” a történteket.

Az interjúban beszélt arról, hogy annak idején, tizenhét évesen semmifajta bűntudatot nem érzett, később azonban növekvő szégyen nyomasztotta, s évtizedeken keresztül ezért választotta a hallgatást. Noha a Waffen SS tagjaként egyetlen lövést sem adott le, s – úgymond – közvetlen felelősség nem terheli, a közvetett felelősség mind a mai napig szinte elviselhetetlen terhet jelentett számára. Ezért döntött úgy, hogy megírja önéletrajzi regényét, mert – mint fogalmazott – “végre ki kellett adni magából a történteket.”

Az eddigi önéletrajzi írásokból Günter Grassról annyit lehetett tudni, hogy 1944-ben légvédelmi kisegítő munkaszolgálatosként kapott behívót, majd Bajorországban amerikai hadifogságba esett.

“Szembe kell nézni a múlttal”

Günter Grass évtizedek óta a német szociáldemokrácia egyik legkiemelkedőbb személyiségének számít, aki műveiben is azt hirdette, hogy a múlttal való szembenézést nem lehet megkerülni, mert – mint egy interjúban fogalmazott – a múlt újra és újra utoléri az embert. Írásaiban szinte mindig a háború és a totalitárius erőszakuralom rettenetét ecsetelte, az utóbbi években pedig mind gyakrabban és hangosabban hallatta szavát időszerű politikai kérdésekben is.

Vegyes reakciók

A világhírű német író beismerését valamennyi német lap címoldalán közölte. A berlini Der Tagesspiegelnek nyilatkozva írótársa, Walter Kempowski azt hangoztatta, hogy a beismerés – mint fogalmazott – kissé megkésve történt. Ugyanakkor védelmébe vette Grasst, idézve azt a bibliai mondást, hogy csak az vessen követ rá, akit semmilyen bűn nem terhel.

Grass életrajzírója, Michael Jürgs viszont “személyes csalódottságának” adott hangot, és “egy erkölcsi tekintély összeomlásáról” beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik